TEHNOLOGIJA

Svaki biznismen ih je imao: Pejdžeri u Japanu izbačeni iz upotrebe

Ostalo je manje od 1.500 pretplatnika, od kojih su većina zdravstveni radnici

Pejdžeri: Većinom ih koriste još zdravstveni radnici. Ilustracija

Agencije

1.10.2019

Prije trideset godina, bili su obavezan dodatak svakog uspješnog biznismena. No, danas su pejdžeri u Japanu zvonili posljednji put. Posljednji servis za pejdžere u ovoj zemlji "Tokio Telemesedž" prestao je s radom u utorak. Ostalo je manje od 1.500 pretplatnika, od kojih su većina zdravstveni radnici.  

Navodi se da je posljednji privatni korisnik bio Ken Fuđikura, koji je zadržao svoj pejdžer, jer njegova osamdesetogodišnja majka najviše voli da ga kontaktira tim putem.

- S obzirom na to da samo moja majka zna broj pejdžera, znao sam da je (kad se pejdžer oglasi) moja mama. S telefonom nisam siguran da li je nešto hitno - rekao za sajt Nikan-Spa.

U nedjelju, pogrebna firma u Tokiju postavila je šator blizu željezničke stanice kako bi ljudi mogli da polože cvijeće i odaju počast za kraj pokeberua, odnosno džepnog zvona.

Fotografija pejdžera pokazivala je poruku „1141064", koja predstavlja kod japanskog pejdžera za „volimo te".

Kreirani tokom pedesetih i šezdesetih, pejdžeri su postali najpopularniji tokom osamdesetih. Do 1996. godine, kompanija "Tokio Telemesedž" imala je 1,2 miliona pretplatnika, uz 10 miliona pretplatnika širom zemlje, prenosi novinska agencija Kjodo.

Bili su popularni među radnicima, kao i među srednjoškolcima koji su koristili numerički kod da razmjenjuju poruke. Ali, ubrzo nakon njihovog vrhunca, stigli su mobilni telefoni, označavajući kraj jedne ere.

U Velikoj Britaniji, Nacionalna zdravstvena služba još koristi 130.000 pejdžera - većinom zahvaljujući stabilnom signalu u bolnicama - ali će i oni biti ukinuti do 2021.

Iako je Japan mjesto gdje su nastali tehnološki giganti kao što su "Nintendo", "Panasonic" i "Sony", stare tehnološke navike sporo izumiru u ovoj zemlji.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.