POZNATA I CIJENA

"Apple" izbacio novi "iPhone": Stari dizajn i nikad jači procesor

Ovakav omjer uloženog i dobivenog dugo nije viđen

Telefon "iPhone SE" predstavlja primamljiv paket. AFP

Avaz.ba / Jutarnji.hr

19.4.2020

"Apple" je putem virtuelne konferencije predstavio svoj novi "iPhone". Prema svemu sudeći, čini se da je riječ o uređaju koji pozitivno odgovara željama brojnih ljubitelja odgrizene jabuke, prenosi Jutarnji.hr.

Posebno je privlačna njegova cijena, jer će "iPhone SE" koštati 399 dolara (približno 718 KM) u Sjedinjenim Američkim Državama. Premda je to i dalje ogroman novac, definitivno je ovu sumu lakše probaviti od dva ili tri puta viših cijena za neke druge "Appleove" modele telefona.

Softverska i hardverska poboljšanja

Već je postojao jedan "iPhone SE", pa i ova druga generacija slijedi istu filozofiju starijeg dizajna spojenog sa savremenim komponentama.

"Apple" je spojio dizajn i kućište "iPhonea 8" iz 2014. godine, čip i brojne druge komponente iz najnovijeg "iPhonea 11" te kameru iz "iPhonea XR", koja je vjerovatno dobila softverska i hardverska poboljšanja.

Sva zajedno daje veoma primamljiv paket s omjerom uloženog i dobivenog kakav dugo nije viđen u svijetu "Applea". U eri sve glomaznijih ekrana, "Apple" ipak vjeruje da postoji sasvim dovoljno kupaca koji žele fizički manje telefone.

Tako "iPhone SE" ima LCD ekran s dijagonalom od 4,7 inča (11,9 centimetara), rezolucija je ona stara. Materijali i izrada bit će vjerovatno na vrhunskom nivou, a dvije staklene plohe bit će spojene aluminijskim okvirom.

Bit će dostupan u tri boje. AFP

I Touch ID je opet tu. Možda najvredniji dio ovog modela skriva se u unutrašnjosti. Naime, "Apple" pomalo iznenađujuće nije u svoj najjeftiniji telefon stavio neki stariji sistemski čip, nego je odabrao A13 Bionic.

Riječ je o procesorskom sistemu koji se može naći u njihovim najnovijim telefonima, pa je tako realno očekivati da će "iPhone SE" od 399 dolara raditi jednako brzo ili možda tek mrvicu slabije od "iPhonea 11 Pro Max", koji košta skoro 1.500.

Zahvaljujući nizu faktora, kao što su optimizacija hardvera i softvera, "iPhone SE" iz 2020. vjerovatno će raditi brže od bilo kojeg Androida na tržištu.

Osnovna verzija

"Apple" je u osnovnu verziju stavio memorijski paket od 64 GB. Model od 128 GB koštat će 50 dolara više. Baterija također ima vrlo malen nominalni kapacitet od 1.821 mAh, ali, zahvaljujući nenadmašnoj optimizaciji "Appleovi" telefoni iz baterija cijede više nego što bi to trebalo biti moguće.

Što se tiče kamere "Apple", navodi da je riječ o “najmoćnijoj jednostrukoj kameri na bilo kojeg iPhoneu dosad”. Hardverski je riječ o 12-megapikselnom senzoru s blendom od f/1.8 koji je kadar snimati video u 4K pri 60 fps.

Za sada su dostupne tri boje novog "iPhone SE" modela, crna, bijela i crvena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.