ŠANGAJ

Huawei: Vašington treba ponovo razmotriti trgovinske zabrane

Oglasili se iz kineske kompanije

"Huawei" pod pritiskom američkih trgovinskih ograničenja. AGENCIJE

Avaz.ba / Srna

23.9.2020

Kineska kompanija "Huawei" saopćila je danas da je njen lanac snabdijevanja napadnut od SAD i pozvala Vašington da ponovo razmotri svoje trgovinske zabrane koje nanose štetu snabdjevačima širom svijeta.

"Huawei" je najveći proizvođač telekomunikacione opreme i pametnih telefona i nalazi se pod pritiskom američkih trgovinskih ograničenja kako bi mu se onemogućio pristup čipovima.

- Amerika je treći put izmijenila svoje sankcije i to nam je donijelo velike izazove u proizvodnji i poslovanju - rekao je danas predsjedavajući "Huaweija" Guo Ping u Šangaju.

Vašington tvrdi da je "Huawei" glavni pogon kineske špijunaže i od 15. septembra uvedena su nova ograničenja koja američkim kompanijama zabranjuju vršenje dostave ili usluga kineskoj firmi. "Huawei" je u više navrata" negirao da predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost SAD.

Ping je istakao da, iako "Huawei" ima dovoljno čipova za poslovne operacije, uključujući i mrežu 5G, osjeća uticaj sankcija na svoje zalihe čipova za pametne telefone.

Američka kompanija "Qualcomm" je podnijela zahtjev Vašingtonu za dobijanje licence za isporuku "Huaweiju".

Američka kompanija nedavno je dobila licencu da isporučuje određene proizvode "Huaweiju", dok je kineska firma "SMIC" podnijela zahtjev.

Ping je naveo da "Huawei" želi da koristi čipove "Qualcomm " u svojim pametnim telefonima ukoliko bi ta firma dobila licencu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.