NEUGODNO IZNENAĐENJE

Google počinje naplaćivati uslugu koju mnogi obožavaju

Kompanija će uvesti maksimalnu zapremninu od 15 GB clouda po profilu, a pravilo će početi provoditi od 1. juna 2021

A. F. / Verge

Google uvodi ograničenja

Foto: ILUSTRACIJA


Google je nakon pet godina beskonačne zapremnine za sve vaše fotografije u ‘visokoj kvaliteti’ udlučio uvesti ograničenje. Kompanija će uvesti maksimalnu zapremninu od 15 GB clouda po profilu, a pravilo će početi provoditi od 1. juna 2021. Google će također početi brojati dokumente u Google Workspaceu, dokumente i druge sitnice na kojima bi mogao više zaraditi. Za kraj, uvest će se brisanje dokumenata i podataka na svim profilima koji se nisu prijavili tokom prošle dvije godine.

Dobra vijest? Sve fotografije i dokumenti koje su korisnici spremili na Googleove servere prije 1. juna neće se uračunati u ograničenih 15 GB. Podsjetimo, ova ‘značajka’ dala se naslutiti već neko vrijeme, pošto Google u vašu maksimalnu zapremninu već računa fotografije ‘više kvalitete’ koje su, ironično, također komprimirane kako bi zauzimale manje prostora.

Kako bi prodao više Pixela, Google u 15 GB neće uračunati ‘visokokvalitetne’ fotografije snimljene na njihovom smartfonu. Kompanija sebi u obranu spominje Appleov iCloud koji nudi 5 GB prostora te činjenicu da 80 posto korisnika neće premašiti 15 GB fotografija tri godine nakon uvođenja pravila. Konačno, ako se približite 15 GB, Google će vas pravovremeno upozoriti.

Promjena je, pretpostavlja Verge, napravljena kako bi veći broj ljudi počeo koristiti Google One zapremninu. Usluga uključuje i besplatni VPN za Android (ako platite više), kao i sve jasniju naznaku da će sve veći broj Googleovih proizvoda završiti u Google Oneu.

Googleovo objašnjenje? U sustavu već imaju hrpe fotografija i ta usluga se nekako mora održavati. Što se cijena tiče, Google One ne planira podizati brojke. Početna cijena usluge je 1.99 dolara mjesečno za 100 GB, 2.99 za 200 GB, 9.99 dolara za 2 TB i najskupljih 149.99 dolara mjesečno za 30 TB.

Više o temi Google

TEHNOLOGIJA
You Tube ima nove opcije

Više o:

Google Fotografija
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na