NAUKA

Naučnici vjeruju da je moguće popraviti polomljen ekran na mobitelu za 20 minuta i to jednim sastojkom iz kuhinje

Istraživački projekt, objavljen u časopisu “Composite Part B: Engineering”

Ilustracija. Arhiv

E. Idrizović

4.1.2021

Naučnici iz Južne Koreje vjeruju da su smislili dobar način popravljanja slomljenih zaslona telefona. Predstavili su svoje inovativno rješenje koje uključuje mazanje zaslona uređaja – lanenim uljem, javlja Daily Mail. 

Istraživački projekt, objavljen u časopisu “Composite Part B: Engineering”, vodio je dr. Yong-Chae Jung, voditelj Centra za napredne kompozitne materijale u Korejskom institutu za nauku i tehnologiju.

Njihov je projekt uključivao ugradnju lanenoga ulja u zaslon u obliku mikrokapsula, a naučni je tim rekao da one mogu popraviti pukotine na zaslonima kada se pojave.

U roku od 20 minuta

Ovim pristupom se stvara polimerni dvoslojni film (PBF) koji slaže dva sloja poput poput sendviča – kapsule lanenoga ulja i proizvod nalik staklu koji se koristi u telefonima i drugim uređajima zvanim CPI – kako bi stvorio jedan materijal.

U laboratorijskim ispitivanjima istraživači su pokazali kako se, kada se naruši integritet zaslona, oslobađa prozirno laneno ulje. Zatim se stvrdnjava u novonastalim pukotinama, sanirajući sva oštećenja.

Tim tvrdi da njihov revolucionarni novi postupak može popraviti 95 posto svih pukotina te da se to može učiniti u roku od 20 minuta. Ova se metoda često koristi za popravak loptica za kriket i umjetnina, jer laneno ulje nema boju i stvrdnjava se na sobnoj temperaturi.

Ubrzali cijeli postupak

Obično to može trajati satima, ali naučnici su uspjeli ubrzati cijeli postupak koristeći više temperature i UV svjetlo.

Pod različitim stimulirajućim vanjskim čimbenicima, usredotočujemo se na samoizlječivu kinetiku polimernih dvoslojnih filmova koji sadržavaju bezbojni sloj podloge i mikrokapsulu s lanenim uljem- objasnio je tim u sažetku studije. 

- Eksperimentalni rezultati pokazali su jasnu korelaciju između stimulativnih čimbenika i vremena zacjeljivanja- utvrdili su naučnici.

Samoizlječenje na površini

- Iako je ponašanje PBF-a u zacjeljivanju pukotina u zračnoj atmosferi prilično sporo, ima poboljšani ljekoviti učinak pri zagrijavanju površine umjetne pukotine na 70 Celzijevih stupnjeva. Štoviše, postupno zacjeljivanje primjećuje se apsorpcijom vlage u okruženjima s relativnom vlažnošću zraka od 70 posto- piše u nastavku.

Istraživači su osobito ponosni na otkriće da ultraljubičasto (UV) zračenje pokreće primjetnu kinematičku prednost reakcije sušenja koja započinje samoizlječenje na površini. 

- Kratkotrajno (20-minutno) izlaganje UV zračenju pokazuje nisku propusnost vodene pare te izvrsnu zacjeljivost uz oporavak od otprilike 91 posto fotokemijskim induciranim samoizlječenjem uz pomoć kapsule- zaključak je studije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.