PAMETNI TAGOVI

Sjećate li se igre "vruće - hladno": Evo kako ćete uvijek znati gdje su vam ključevi

Pomoću interneta možemo na mapi da vidimo i predmete koji su daleko od nas

Praćenje nije ograničeno samo na zatvoreni prostor kuće. Ilustracija

A. J. / Telegraf

1.5.2021

Verujemo da se sjećate dječije igre „vruće-hladno“. U njoj igrači sakriju neki predmet od jednoga od njih, a zatim ga navode tako što govore „vruće“ kada se približi i „hladno“ kada se udalji od mjesta gde je predmet skriven.


Zahvaljujući informacionim tehnologijama, danas je moguće da vam "neko" kaže, kada naprimjer, zagubite ključeve od automobila.

Radi se o takozvanim „pametnim tagovima“, minijaturnim uređajima koji koriste prednosti bežičnog povezivanja uz minimalnu potrošnju električne energije. Jednostavno povežite tag sa pametnim telefonom, okačite ga na svežanj ključeva i uvek ćete znati tačno gdje se nalaze.

Na ovaj način možete da obilježite bilo koji predmet - od novčanika i torbe, preko automobila ili bicikla, pa sve do kućnih ljubimaca. Pametni tagovi najčešće dolaze u obliku jednostavnog privjeska, ali postoje i u formi kartice, žetona ili naljepnice.

Ozbiljnu upotrebnu vrijednost omogućuje takozvana UWB tehnologija (eng. Ultra Wideband), čijom primjenom se predmet koji pratimo može locirati sa preciznošću od jednog centimetra. Uostalom, šta bi nam značilo da saznamo da su ključevi negdje u kući, to smo mogli da pretpostavimo i sami. Potrebno je da otkrijemo tačnu poziciju.

U tome pomaže i proširena realnost (AR) tako što kroz oko kamere, a na ekranu telefona, vidimo u kom pravcu treba da se krećemo kako bismo došli do predmeta koji tražimo. Sistem funkcioniše u oba pravca, pa možemo pomoću taga da pronađemo telefon.

Praćenje nije ograničeno samo na zatvoreni prostor kuće. Pomoću interneta možemo na mapi da vidimo i predmete koji su daleko od nas. Osim pronalaženja, tagovi se koriste i za automatsko aktiviranje senzora i sistema u pametnom domu kada im se približite.

Opisana tehnologija nije nova - naprotiv. Godinama unazad različite vrste bežičnih tagova koriste se za identifikaciju kupaca, navigaciju u unutrašnjosti velikih objekata, kontrolu robe u skladištima i slično. Ono što je sada novo su unapređenja u smislu preciznosti određivanja lokacije, dometa i pratećih aplikacija.

Bitan detalj je da su se u trku uključili veliki IT igrači poput Applea, Samsunga i drugih. To znači da je tržište za ovakva rješenja zrelo i da uskoro više nećemo gubiti ključeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.