PREZENTACIJA

Apple predstavio nove modele iPhone 13, novi iPad i Apple Watch sedme generacije

Konferencija je započela predstavljanjem novog iPada 9 s jačim procesorom

E. Ć. / Index.hr

14.9.2021

Predstavljanje novih modela - Avaz
Sedma generacija Apple Watch - Avaz
S večerašnje prezentacije - Avaz
S večerašnje prezentacije - Avaz
iPhone 13 Pro - Avaz
+2

Apple je večeras predstavio nove iPhone modele: iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro i iPhone 13 Pro Max. Uređaji imaju novi izgled sa sistemom sa dvije kamere, koje su raspoređene dijagonalno. Poznate su specifikacije, ali i cijena novih modela.

Konferencija je započela predstavljanjem novog iPada 9 s jačim procesorom A13 te navode da su poboljšane i prednja i stražnja kamera. Novi iPad dolazi uz prvu generaciju Appleove olovke. Novi će model biti dostupan od idućeg tjedna, a cijena mu je 329 dolara.

Predstavljena je i nova generacija iPada mini, u kojem su performanse procesora bolje za 40%, a grafike za čak 80%. Tu je i podrška za 5G i Appleovu olovku te poboljšane kamere. Bit će dostupan idući tjedan po cijeni od 499 dolara. 


Šta je novo

Keramički štit na ekranu i zaobljeni rubovi ostaju isti kao i u ranijim generacijama, no stražnje kamere su postavljene dijagonalno. Smanjen je notch u kojem se nalaze prednja kamera i senzori. iPhone 13 dolazi u pet mogućih boja: crna, bijela, crvena, plava i ružičasta. Novost je i 28% svjetliji ekran.

Apple navodi da je novi 6-jezgreni procesor brži za 50%, a grafika 30% u odnosu na konkurenciju. Uz poboljšanje kamere, s naglaskom na bolje fotografije u slabije osvijetljenim uvjetima, tu je i kinematografski mod za snimanje videa, kojim je moguće fokusirati objekte uz mutniju pozadinu.

Iako su najavili brži čip, brži 5G i osvjetljeniji ekran, najavljuje se i baterija koja će trajati duže. Na iPhoneu 13 mini baterija će trajati sat i pol duže od one na iPhoneu 12 mini, a na iPhoneu 13 će trajati dva i pol sata duže od one na iPhoneu 12. Objašnjavaju to većom baterijom, A15 procesorom i boljom optimizacijom.

Debljina Apple Watcha samo 1.7 milimetara

Tu je i nova generacija Appleovih satova, Apple Watch 7, koji ima najveći ekran dosad, čak 20% veći u odnosu na prethodnu generaciju. Debljina mu je samo 1.7 milimetara, što je 40% tanje od prethodnog. Otporan je na vodu i prašinu, a očekuje se da baterija traje cijeli dan, no najavljeno je puno brže punjenje.

 Donose tehnologiju ProMotion s promjenjivom frekvencijom osvježavanja od 10 do 120 HZ. Novi sustav kamera sadrži telefoto kameru s trostrukim zoomom. Širokokutna kamera osigurava najoštrije fotografije, a senzor na glavnoj kameri je veći, što donosi bolje fotografije pri uvjetima sa slabijim osvjetljenjem.

Baterija na iPhoneu 13 Pro traje sat i pol duže od one na iPhoneu 12 pro, a na iPhoneu 13 Pro Max dva i pol sata duže u odnosu na iPhoneu 12 Pro Max.

Model Pro koštat će 999 dolara sa 128 GB prostora, a model Pro Max 1099 dolara s istom količinom prostora za pohranu. Bit će dostupni modeli koji će imati čak 1 TB prostora.

Svi novi modeli iPhonea bit će dostupni od 24. septembra. Cijena mu kreće od 399 dolara, a bit će dostupan nešto kasnije tokom ove jeseni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.