VEĆI OD PROGNOZA

Apple objavio rekordnu dobit od 83 milijarde dolara

Ipak, analitičari procjenjuju da će snažan rast segmenta usluga vratiti kompaniju na vrijednost iznad tri biliona dolara

Od prodaje Maca, Apple je zaradio 7,4 milijarde. ILUSTRACIJA

A. O.

26.9.2022

Podatke o svojoj dobiti u trećem kvartalu prošle godine, kompanija Apple je objavila. Iznos je 83 milijarde dolara i veći je od prognoza koje su davali analitičari.

Prema objavljenim podacima, samo od prodaje iPhonea, Apple je zaradio 40,7 milijardi dolara, zatim od iPada 7,22 milijarde dolara, Maca 7,4 milijarde.


Neto prihod pao

Za više od tri posto dionice Applea su porasle nakon objavljenog izvještaja. Uprkos rekordnoj dobiti, Apple je saopćio da je neto prihod pao za 10,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Neki od problema sa kojima se Apple suočava su inflacija koja pogađa kupce i kovid lokdauni (covid lockdowni) u Kini koji osim što smanjuju prodaju stvaraju i probleme u proizvodnom lancu.


Tržišna kapitalizacija

Tržišna kapitalizacija kompanije je također trpila zbog većeg pada u tehnološkom sektoru, pa sada iznosi 2,5 biliona dolara.

Ipak, analitičari procjenjuju da će snažan rast segmenta usluga vratiti kompaniju na vrijednost iznad tri biliona dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.