PRISTUP INFORMACIJAMA

Analitičar upozorava: Vaše podatke sada ima i Vlada Kine

Tako zaposlenici TikToka koji su članovi stranke, predstavnici stranke i/ili službenici kineske vlade mogu pristupiti podacima TikToka, rekao je Fiš

Fiš: Lični podaci. FACEBOOK / ILUSTRACIJA

A. O.

4.11.2022

Svoje korisnike u Evropi TikTok je počeo upozoravati da uposlenici ove kineske kompanije koji se nalaze izvan evropskog kontinenta imaju pristup njihovim ličnim podacima. 

To se odnosi na Kinu i na političke i regulatorne zabrinutosti u vezi kineskog pristupa podacima korisnika te društvene mreže.

Svoju politiku privatnosti TikTok je ažurirao kako bi dobio odobrenje korisnika da njihovim podacima mogu pristupiti zaposlenici iz drugih zemalja i tako osigurao "dosljedno, ugodno i sigurno" korištenje platforme.

- Na temelju iskazane potrebe da rade svoj posao, a u skladu s nizom snažnih sigurnosnih kontrola i protokola odobrenja te putem metoda koje su priznate u skladu s GDPR-om, dopuštamo određenim zaposlenicima unutar naše korporacije koji se nalaze u Brazilu, Kanadi, Kini, Izraelu, Japanu, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama daljinski pristup europskim korisničkim podacima s TikToka - rekla je voditeljica TikToka za privatnost u Evropi Elani Foks (Elaine Fox), a prenosi The Guardian.


Provjera aspekata platforme

Kako navode iz ove kompanije, ti podaci bi se mogli koristiti za provjeru aspekata platforme, uključujući njenih njezinih algoritama.

Inače, algoritmi preporučuju sadržaj korisnicima i otkrivaju dosadne automatizirane račune. TikTok je ranije priznao da nekim korisničkim podacima pristupaju zaposlenici matične firme ByteDance u Kini.

Iako je TikTok u više navrata uvjeravao da preko korisničkih podataka ne prati građane drugih zemalja, a izvršni direktor TikToka, Šou Zi Čuv (Shou Zi Chew), izjavio je kako niti jedan podatak nije podijeljen službenicima kineske vlade, analitičar i kolumnist Washington Posta i CBS-a, Isak Ston Fiš (Isaac Stone Fish), upozorio je da je TikTok ovim potezom ustvari priznao suprotno. Presudan je ovdje, kaže, uticaj Komunističke partije Kine na kineske kompanije.

Fiš je istakao da svaka kineska firma sa najmanje tri člana Partije mora imati partijsku ćeliju. 


Partija kontrolira

- TikTokova korporativna grupacija - uključujući ByteDance i druge - vjerojatno zapošljava stotine, ako ne i hiljade, članova Partije. Partija kontrolira, a na neki način ona je i vlada. Osim partijskih ogranaka, postoje zaposlenici koji imaju "dvostruke veze" s Partijom. Forbes je, na primjer, otkrio da najmanje petnaest zaposlenika ByteDancea trenutno radi za kinesku državu - izjavio je Fiš.

Također, on je dodao da kineski zakoni o podacima zahtijevaju dijeljenje određenih podataka s vladom, dok prema kineskim normama tvrtke dijele podatke s vladom/partijom kad god se to od njih zatraži i neće se buniti ako ih vlada uzme bez pitanja.

- Tako zaposlenici TikToka koji su članovi stranke, predstavnici stranke i/ili službenici kineske vlade mogu pristupiti podacima TikToka. Dakle: ako dijelite podatke s velikom kineskom tvrtkom, dijelite podatke s Komunističkom partijom Kine. I to je ono što je TikTok upravo priznao da radi u Evropi - zaključio je Fiš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.