Deset zlatnih savjeta koji će olakšati vrućine vašem kućnom ljubimcu

Ne šetajte psa kada je u zraku najviše topline i vlage

(J. Be.)
21.07.2014 12:09Više temperature možda vas mogu izmamiti na duži boravak na otvorenom, no za vlasnike kućnih ljubimaca to može značiti i više posjeta veterinaru. Općenito, ljeti se veterinari najviše susreću s problemima kože, infekcijama uha i ozljedama općenito. Mačke puno bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u zdjelici vode. Tokom toplijih mjeseci više pažnje posvetite držanju vašeg ljubimca, a u tome će vam pomoći nekoliko savjeta.

Ne šetajte psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati.

1. Osigurajte im dovoljno svježe vode

Ljubimac mora imati dovoljno svježe vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Zdjelice s vodom i pojilice uvijek moraju biti pune, a vodu mijenjate nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može poremetiti probavu vašeg ljubimca.

2. Omogućite im dovoljno hlada ili svježeg zraka

Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u sjeni. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora imati protok svježeg zraka. Pazite na propuh jer su ptičice vrlo osjetljive na njega.

3. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu


Čak i ako su prozori otvoreni, unutrašnja temperatura može porasti za 19°C u samo 7 minuta. Tokom vrućeg dana, to može biti smrtonosno.

4. Pripazite na znakove toplotne iscrpljenosti

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplinom (teško dahtanje čak i kad leži, suhe ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proljev, klimavost nogu) nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka.

Umjesto toga, premjestite ga na hladnije mjesto, ogrnite vlažnim peškirom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i trbuhu te ga što prije odvedite veterinaru. Macu ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Također, u krpu možete zamotati vrećicu s ledom te je prisloniti na potiljak gdje ćete je držati nekoliko minuta.

5. Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za  vrijeme vrućina vole klimu s optimalnim 2°C. Izbjegavajte rashlađivanje ventilatorom.

6. Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logično da vašeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovito četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove tjelesne temperature.

7. Birajte vrijeme šetnje

Ne šetajte psa u doba dana kada je u zraku najviše topline i vlage, što je obično između 13 i 16 sati. To je osobito važno za pse s kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada, zbog skraćenih nosnica, ne mogu učinkovito rashladiti dahtanjem. Također, ne tjerajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

8. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papigicama da se okupaju, a glodrima da se naslone na hladniji predmet

More je osobito zdravo za pse, posebno za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, so ne dopire do pseće kože pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papigice će se rado okupati u vodi pa im stavite puni tanjirić u kavez. Također ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve hemikalije. Glodari će rashladiti zaleđena boca vode omotana krpom i privezana uz kavez.

9. Ublažite im nastale opekline


Ako je vaš ljubimac zadobio opekline, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

10. Koristite kremu za sunčanje


Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći u mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebali biste na ljubimce nanijeti zaštitu od sunca svakih 3 do 4 sata na mjesta koja su najmanje pokrivena dlakom: trbuh na psima (osobito onima koji vole ležati na leđima), a kod mačaka uši te nos. To su ujedno i područja gdje će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite proizvode izrađene posebno za kućne ljubimce, jer neki sastojci poput cinkoksida mogu biti otrovni za njih.

Američka tvrtka Petkin razvila je kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom za pse.

 

 

 

NA VRH