LIFESTYLE

Fenomen deja vu: Misterij koji su svi bar jednom doživjeli...

Teorije o porijeklu

(J. Be.)

23.7.2014



Prevedeno s francuskog, "deja vu" doslovno znači "već viđeno", a opisuje fenomen u kojem pojedinac odjednom dobije osjećaj da zna što će se sljedeće dogoditi ili kao da je već proživio situaciju u kojoj se nalazi, posjetio to mjesto ili iskusio nešto.

Teorije o porijeklu deja vu-a

Naučnici imaju nekoliko teorija o tome odakle dolazi osjećaj "već viđenog". Tako kognitivni psiholozi smatraju da je riječ o davno zaboravljenim dijelovima sjećanja koji su u svojoj osnovi ugodni, a sljedbenici Freuda tvrde da se radi o potisnutim sjećanjima iz djetinjstva u kojem ego pojedinca podsjeća na njegovu prošlost i skrivene strahove,prenosi index.hr.

Nešto bizarnije gledište imaju parapsiholozi, koji kažu da je deja vu rezultat sjećanja iz prošlih života, prije reinkarnacije u ovaj život. Ipak, najčešće je prihvaćena teza kako se radi o anomaliji pamćenja u kojem vidimo nešto slično, pa nas to podsjeća na zaboravljeno.
Podvrste "već viđenog"

Presque vu

Time se opisuje stanje u kojem nam je nešto "na vrhu jezika". Imamo osjećaj da ćemo se sjetiti ili izgovoriti nešto izuzetno bitno.

Deja entendu

Označava ono što smo već čuli, tj. sigurni smo da znamo o čemu se govori, mada se ne možemo sjetiti tko nam je, kada i gdje to pričao.

Deja senti

Temelji se na već proživljenim osjećajima, tj. čini nam se da smo se u nekoj situaciji u prošlosti identično osjećali, ali se ne možemo sjetiti detalja toga.

Deja vecu

Označava oblik deja vu-a u kojem sa sigurnošću znamo što će se sljedeće dogoditi.

Deja visite

Odnosi se na tačno prepoznavanje i snalaženje po mjestu na kojem nismo nikad bili, ali nam je iz nekog razloga poznato.


Pogledajte manje poznate činjenice o tom fenomenu u videu:

 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.