LIFESTYLE

Misterija turske porodice koja hoda četveronoške

Naučnici pokušavaju objasniti neobičnu pojavu "evolucije unazad"

(A. Vr.)

25.7.2014


Turska porodica Ulas iz pokrajine Hatay ima 19 članova, ali petoro ih boluje od neobičnog poremećaja zbog kojeg hodaju četveronoške

Porodica Ulas zapela je za oko javnosti 2005., a već sljedeće godine snimljen je dokumentarac "Porodica koja hoda četveronoške". Nakon što se saznalo za njih, neki naučnici pokušali su objasniti neobičnu pojavu "evolucijom unatrag", piše Oddity Central.

Od 14 članova porodice Ulas, samo petoro – tri sestre i dva brata – hodaju nogama i rukama. Jedna sestra i jedan brat mogu ustati i ponekad hodaju normalno, prenosi tportal.hr.

Profesor Nicholas Humphrey nije proučavao zašto se pet članova porodice Ulas kreće četveronoške, već kako se nose sa svakodnevnim životom. Nesretna petorka često je bila meta izrugivanja pa većina njih više ni ne izlazi među ljude.

Jedna od vodećih teorija zašto petoro članova porodice Ulas hoda na sve četiri bio je "evolucija unatrag" – ideja koju je zastupao biolog Uner Tan. Ali nedavna istraživanja pokazala su da se radi o posljedici rijetkog oblika nasljednog poremećaja malog mozga (cerebralna hipoplazija). Čini se da ne mogu održati ravnotežu kad stoje uspravno pa se zato kreću četveronoške.

"Čvrsto sam odlučila ispraviti krivo mišljenje koje je vladalo o 'evoluciji unatrag'. Niko zapravo nije analizirao biomehaniku njihova načina kretanja. Pokazali smo da je četveronožno kretanje članova porodice Ulas jednako kretanju zdravih ljudi kad ih se zamoli da se tako kreću u eksperimentalnom okruženju", rekla je Liza Shapiro s Teksaškog univerziteta.

Primati koriste šake pri četveronožnom kretanju, a članovi porodice Ulas koriste dlanove. Petorka se također kreće lateralno, a primati hodaju dijagonalno.

Iako sada postoje objašnjenja za neobičan način kretanja petoro članova porodice Ulas, nema lijeka za njihovu bolest. Velika je vjerovatnoća da će na isti način nastaviti hodati do kraja svojih života.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.