LIFESTYLE

Ovaj potez surogat majke zadivio svijet: On nije kriv što ima Daunov sindrom

"Volim ga kao da je moj. Ne dam ga nikome"

(A. Vr.)

4.8.2014


Mali Gammy bori se da preživi, nakon što je australijski par odbio da ga preuzme od surogat majke jer pati od Daunovog sindroma.

"Volim ga kao da je moj. Ne dam ga nikome", kaže Pattaramon Chanbua (21) s Tajlanda, koja je prije šest mjeseci donijela na svijet bolesnog dječaka.

Ona je dobila 16.000 dolara od Australaca koji su je unajmili da im rodi dijete. Kada su saznali da nosi blizance, budući roditelji su bili presretni i obećali su da će joj platiti još nekoliko hiljada dolara. Međutim, u četvrtom mjesecu trudnoće ljekari su utvrdili da jedna od beba pati od Daunovog sindroma.

Australijanci su tražili od Pataramon da abortira, a kada je odbila, oni su odlučili da prihvate samo zdravu djevojčicu i odbace teško bolesnog dječaka. Obećani dodatak joj nisu isplatili, prenosi danas.net.hr.

Beba se trenutno nalazi u bolnici u Bangkoku, a Pattaramon je neprestano pored nje.

"Bojim se da Gammy neće preživeti. Ima ozbiljnu infekciju pluća i ljekari mu daju male šanse", kaže mlada žena.

Nakon što je australski par otišao kući sa Gammyjevom sestrom, surogat majka je obećala da će se brinuti o dječaku. U tome će joj pomoći velikodušne donacije stranaca koji su dosad prikupili čak 182.000 dolara za Gammyjevo liječenje.

"Ovo je greška odraslih zbog koje dijete ne treba da ispašta. Postarat ću se da se oporavi i da ima lijep život", kaže Pataramon, koja ima još dvoje djece.

Pattaramon Chanbua savjetuje druge žene da ne prihvataju ulogu surogat majke.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.