LIFESTYLE

Enormne cifre: Saznajte ko su najplaćeniji direktori IT kompanija u SAD-u!

Izvršni direktor Oraclea prošle godine zaradio 78,4 miliona dolara

(A. Vr.)

10.8.2014


Prvo mjesto na ljestvici zarade za prošlu godinu drži izvršni direktor Oraclea Larry Ellison koji je zaradio 78,4 miliona dolara.

Neki direktori tehnoloških kompanija poput Marka Zuckerberga ili osnivača Googlea Larrya Pagea i Sergeya Brina toliko su bogati da njihova godišnja plaća iznosi samo jedan dolar, a novac zarađuju od dionica i raznih bonusa koji dosežu milijunske cifre.

 

Drugi šefovi vodećih kompanija imaju plaću koja se kreće oko milion dolara (neki čak i duplo manje), no svi oni na temelju bonusa i dionica i drugih oblika prihoda dobiju veliki novac, odnosno više desetaka miliona dolara godišnje, prenosi dnevnik.hr.

Novinari New York Timesa nedavno su objavili listu top 200 najplaćenijih izvršnih direktora u SAD-u, dok su na BI-u taj popis skratili i izdvojili samo najplaćenije izvršne direktore tehnoloških kompanija (pri čemu su računali samo one kompanije čija tržišna vrijednost iznosi najmanje milijardu dolara).

Ovo je top 10 najplaćenijih izvršnih direktora IT kompanija u 2013. godini:

Larry Ellison – šef Oraclea bio je treći najplaćeniji izvršni direktor u SAD-u, a prvi kada su u pitanju tehnološke kompanije. Jedini je s ovog popisa top deset IT direktora čija je plaća iznosila jedan dolara, no zahvaljujući dionicama tokom prošle godine zaradio je 78,4 miliona dolara – što je ipak manje u odnosu na godinu prije kada je okrenuo 96,2 miliona dolara.

Don Mattrick – novi izvršni direktor Zynge tokom svoje prve godine zaradio je 57,8 miliona dolara, od čega manje od pola milijuna dolara od same plaće, a najviše novca dobio je na dionicama koje je dobio preuzimanjem čelnog mjesta u kompaniji.

Jeff Weiner – prošla je godina bila iznimno uspješna za izvršnog direktora LinkedIna koji je zaradio 49,1 milion dolara, što je veliki porast u odnosu na 2012. godinu.

Steve Kaufer – odličnom zaradom u prošloj godini može se pohvaliti i šef TripAdvisora čija se zarada povećala za čak 510 posto te je od plaće, dionica i bonusa dobio oko 39 miliona dolara.

Marc Benioff – čelni čovjek Salesforcea prošle je godine zaradio 31,3 miliona dolara, pri čemu je njegova plaća iznosila 1,2 miliona dolara.

Tony Aquila – šef kompanije iz Teksasa Solera Holdings koja se bavi razvojem softvera i servisa zaradio je 30 miliona dolara.

John Legere – može biti itekako zadovoljan sa svojom prvom godinom vođenja američke divizije T-Mobilea jer je u 2013. godini zaradio 29,2 miliona dolara.

Ovo su najbogatiji tehnološki milijarderi!

Paul Ricci – CEO Nuance Communicationsa također je zaradio 29,2 miliona dolara u prošloj godini. Inače, njegova kompanija razvija tehnologiju koja pokreće, među inim, i Appleov glasovni asistent Siri.

Marissa Mayer – u svojoj prvoj punoj godini kao izvršna direktorica Yahooa Mayer je zaradila 24,9 miliona dolara, a ona je općenito druga najplaćenija izvršna direktorica.

John Chambers – Ciscov šef prošle je godine zaradio 80 posto više novca nego u 2012. te je njegova ukupna zarada iznosila 21 milion dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.