LIFESTYLE

Živim ljudima vadili organe

Šokantna priča o obračunu sa sljedbenicima Falun Gonga

Redakcija

13.8.2014

 

Izvještaji o uzimanju organa u Kini, nažalost, nisu nova vijest. I kineska je vlada priznala da se za transplantacije koriste organi zatvorenika osuđenih na smrt, dok je istraga BBC-ja otkrila kako „Britanke apliciraju za njihov kolagen“.

Ali, prema navodima analitičara i aktiviste za ljudska prava Itana Gutmana (Ethan Gutmann) u njegovoj knjizi „The Slaughter: Mass Killings, Organ Harvesting and China’s Secret Solution to it’s Dissident Problem“ (Pokolj: Masovna ubistva, uzimanje organa i kinesko tajno rješenje za problem disidenata), situacija je još užasnija od onog što se mislilo.

Glavni neprijatelj

Naime, organi iz Kine ne uzimaju se samo od najgorih kriminalaca, već i osoba koje su iza rešetaka završile zbog svog prigovora savjesti, među ostalih sljedbenika u Kini zabranjene spiritualne discipline Falun Gong.

 

600 bolnica imalo je skrivene operacione sale

 

Kada uzimaju organe, nerijetko ni ne čekaju na smrt osobe. Kako bi se povećale šanse za uspjeh transplantacije, organe često uzimaju naživo.
Prema Gutmanovom istraživanju, dosad je takvu sudbinu imalo oko 64 hiljade sljedbenika Falun Gonga, kojeg je 1992. pokrenuo Li Hongzi. Do 1995. Falung Gong je imao milione sljedbenika i, po brojnosti, skoro nadmašio komunističku partiju. Odjednom su za kinesku vrhušku postali neprijatelj broj jedan.

Bojler spalionica

Nakon masovnog obračuna s pristalicama, vlasti su im dale dvije opcije: prva, da potpišu dokument u kojem se odriču Falun Gonga ili druga, da se prepuste na milost i nemilost vlastima. Oni koji su potpisali, vratili su se kućama. Oni koji nisu, završili su u zatvoru, gdje su im nasilno uzimani organi.

U čak 600 kineskih bolnica bili su podrumi s improviziranim operacionim dvoranama.

- Pacijentu bi dali malu dozu anestezije, tada bi mu ljekari odstranili bubrege, jetru, tkivo kože i druge organe. Ostaci „pacijenta“ bili bi odvezeni do starog bojlera, koji je služio kao spalionica, a osoblje bi sat ili prsten uzimalo kao napojnicom - piše Gutmann.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.