LIFESTYLE

Otac i sin pobjegli iz Sjeverne Koreje i to plivajući

Razlog totalitarni režim Kim Jong-una

Onasa

15.8.2014

 

Dvojica muškaraca iz Sjeverne Koreje preplivala su u četvrtak morsku granicu s Južnom Korejom i preko Žutog mora pobjegli od totalitarnog režima Kim Jong-una.

Muškarci u dobi od 20 i 50 godina uočeni su u četvrtak u 4 sata ujutro na otoku Gyodongu, s kojega puca pogled na dva i pol kilometra udaljenu obalu Sjeverne Koreje, objavio je Guardian.

"Uočili su ih marinci i obojica su rekli da žele pobjeći u Južnu Koreju. Vjeruje se da je riječ o ocu i sinu", kazala je glasnogovornica Ministarstva ujedinjenja iz Seula.

U toku je saslušanje prebjega, što je uobičajena procedura pri ovakvim situacijama. Ali, ono što nije uobičajeno je način bijega.

Ekstremno se rijetko događa da netko sa sjevera prepliva na jug, no u Seulu ne isključuju mogućnost da je ovome dvojcu to pošlo za rukom, s obzirom na tek dva i pol kilometra udaljenosti koju su trebali prevaliti.

Većina državljana Sjeverne Koreje planira bijeg preko kopnene granice s Kinom, a tek onda pokušaju doći do Južne Koreje. Ribarske brodice koje prijeđu pomorsku granicu, slučajno ili namjerno, često završavaju u rukama pomorskih policajaca. Članovi posade tada dobiju mogućnost izjasniti se žele li ostati u Južnoj Koreji.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.