LIFESTYLE

Nakon kćerke pronašli sina koji su nestali u cunamiju 2004. godine

Arif živio u malom gradu u Pajakumbuh na zapadu Sumatre

Srna

19.8.2014

 

Indonežanska porodica iz Aceha, koja je početkom avgusta pronašla kćerku nestalu u naletu cunamija 2004. godine, potvrdila je danas da je pronašla i sina koji je nestao zajedno sa djevojčicom.

Jamaliah i njen suprug Septi Rangkuti pronašli su sina u jednom malom gradu na ostrvu Sumatra i tako je ova porodica nakon deset godina ponovo na okupu.

- Da to je zaista naš sin, spremamo se da ga vratimo kući, izjavio je za AFP Septi Rangkuti.

Raudhatul Jannah, koja sada ima 14, a u vrijeme cunamija imala je četiri godine, nestala je zajedno sa svojim tri godine starijim bratom Arifom Pratama Rangkutijem, kada su se ogromni talasi sručili na njihovu kuću u provinciji Aceh 26. decembra 2004. godine.

Arif, sada 17-godišnjak, godinama je živio u malom gradu u Pajakumbuh na zapadu Sumatre bez krova nad glavom.

Roditelji su ga pronašli zahvaljujući bračnom paru kod kojih je dječak boravio nekoliko mjeseci, spavajući u njihovom internet kafeu.

Kada su na televiziji vidjeli fotografiju dječaka iz Aceha, koji je nestao u cunamiju, stupili su u kontakt sa njihovim roditeljima.

- Bila sam šokirana vidjevši fotografiju dječaka koga sam poznavala, rekla je vlasnica kafea.

Ona je dodala da nisu ni znali da je dječak žrtva cunamija, jer je on rekao da je iz Medana, grada na sjeveru Sumatre, a ne sa zapada Sumatre, a uz to nije znao ni objasnio kako je došao u ovaj grad.

Porodica Rangkuti živi u provinciji Aceh na krajnjem zapadu Sumatre, oblasti najviše pogođenoj u cunamiju koji je uništio čitava sela i usmrtio 170.000 u Indoneziji.

Roditelji su preživjeli cunami, a potom su izgubili svaku nadu da će naći živo ijedno od svoje dvoje djece, prenio je AFP.

Njihov rođak je u junu ove godine slučajno u jednom selu primijetio djevojčicu koja se vraćala iz škole i primijetio da nevjerovatno liči na Jannahu.

Raspitao se i saznao da je cunami na talasima djevojčicu donio iz Aceha na jedno od udaljenih ostrva jugozapadno od te provincije, a da ju je iz vode spasio jedan ribar, koji ju je potom odveo na čuvanje svojoj majci.

Deset godina od naleta cunamija porodica Rangkuti je ponovo na okupu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.