LIFESTYLE

Pogledajte šta se desi kada Srbin izda sam sebi saglasnost za legalizaciju kuće

Apsurdan zahtjev

(N. K.)

19.8.2014

Radomir Ćirković (57) iz Stare Pazove u Srbiji naišao je na apsurdan zahtjev, prenosi Blic.

Nadležni su ga tražili da sam sebi izda saglasnost kojom potvrđuje da je sebi dozvolio gradnju kuće na svojoj parceli. Njegov odgovor proširio se društvenim mrežama brzinom munje i dobro nasmijao regiju. Blic piše kako mu je inspektorica zbog odgovora zaprijetila tužbom zbog vrijeđanja općine, a on je njoj odgovorio da će on njih tužiti zbog vrijeđanja inteligencije.

U nastavku pročitajte urnebesnu saglasnost.

- Ja, Ćirković Radomir iz Stare Pazove, Janka Čmelika 25, dajem saglasnost Ćirković Radomiru iz Stare Pazove, vlasniku porodične kuće izgrađene u ulici Janka Čmelika 25 u Staroj Pazovi na katastarskoj parceli broj 2504 da može legalizirati porodičnu kuću. Saglasnost je neophodna zato što se kuća nalazi na udaljenosti manjoj od 0.5 metara od parcele broj 2503/2 čiji sam ja vlasnik.

Nas dvojica imamo iste roditelje, ali nismo braća i po karakteru smo vrlo različiti. Kako bi mogli shvatiti da ovo što sada pišem ja, Ćirković Radomir, vlasnik parcele 2503/2, u daljnjem tekstu bit ću EGO, a Ćirković Radomir vlasnik kuće i parcele 2504 bit će ALTER EGO.

Nas dvojica smo 1990. godine donijeli zajedničku odluku da radimo kuću u ulici Janka Čmelika 25, s tim što smo se odmah dogovorili da će EGO biti vlasnik parcele 2503/2, a ALTER EGO vlasnik parcele 2504. To što sam ja EGO dao više para za plac od ALTER EGA možda sada ne treba ni spominjati, ali to je jače od mene pa moram kazati.

Onda je ALTER EGO odlučio praviti kuću i dok sam ja bio na moru on je postavio temelje na pola metra od jedne lipe koja je bila na granici naših parcela. Tu lipu smo zasadili zajedno na međi da podjednako miriše i njemu i meni. Doduše, kupili smo mušku lipu, ona ima cvijet kao ženska samo ne miriše. Doduše, kako stari, pojavio se i miris pa sad miriše kao ženska, valjda su s godinama prevladali ovi ženski hormoni, otprilike kao i kod nas dvojice.

Mi smo se lijepo dogovorili gdje će biti kuća i on je iskoristio moju odsutnost i napravio što je htio. Kada sam se vratio s mora, ja sam inzistirao da se ti temelji pomaknu, ali žena i djeca od ALTER EGA molila su me da odustanem od te namjere i ja sam popustio. A da je napravio kako smo se dogovorili sada mu moja saglasnost ne bi ni trebala.

ALTER EGO ima privatnu radnju i svaki dan je na poslu, a ja ostajem kod kuće i održavam tu moju parcelu, kosim travu, sadim cvijeće i uživam u zelenilu. On inzistira da se trava kosi jednom sedmično i da se redovito zalijeva. Na toj njegovoj parceli gdje mu je kuća isto ima zelenih površina koje on zbog posla ne stiže sređivati pa smo se dogovorili da svaki put kad mu pokosim travu on meni kupi dva piva. Ja kažem da je to malo, a on mi priča da mi ne može više platiti, da mu je žena penzioner, da mu mlađi sin ide u školu i još ne radi, da ima troškove oko kuće. Ima on još jednog sina koji radi, a dok je on studirao dobivao sam samo jedno pivo. 

Dok pišem ovu saglasnost, pala mi je na pamet odlična ideja. ALTER EGO treba ići u penziju za dvije godine. Neće moći u penziju dok mu ja ne dam saglasnost. Ima da mi kuka da mu je penzija mala i da mi ne može kupiti dva piva za košenje. Nije to košenje kao što oni kose na fudbalskim stadionima. Ona njegova žena zasadila silno neko drveće i neke grmove i kada me neko gleda kako kosim pomisli da skijam slalom. Dat ću mu ja saglasnost za penziju, ali ćemo i ta dva piva staviti kao uvjet. I to ćemo lijepo ovjeriti na sudu kako bi se poštovalo.

Raspitao sam se ja na sudu može li EGO dati saglasnost ALTER EGU, kažu da može, da to nije tako često, ali može. Taksu će on morati platiti. Možda ja nisam morao sve ovo napisati, što nekoga briga kakvi su odnosi između nas dvoje, ali malo mi je lakše. Nadam se da će prihvatiti ovu moju saglasnost u vezi te njegove kuće, neka on legalizira tu kuću, a i red je već jednom da se u Srbiji zna što je čije i da sve bude po zakonu kako je u svijetu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.