LIFESTYLE

Violinista svira dok mu operiraju mozak 

Čuveni muzičar ponovo nastupa

Redakcija

20.8.2014

 

Kada je Rodžer Friš (Roger Frisch) 2009. primijetio da mu ruke drhte, veoma se zabrinuo. Violinista, koji je imao više od 40 godina profesionalnog iskustva, više nije mogao mirno povlačiti gudalo preko žica.

Ljekari su mu dijagnosticirali esencijalni tremor, a jedino rješenje bila je duboka stimulacija mozga. Procedura podrazumijeva ugradnju tzv. moždanog pejsmejkera, koji šalje električne impulse do određenih dijelova mozga. Koristi se u liječenju Parkinsonove bolesti, kliničke depresije, Turetovog sindroma, tremora i hroničnog bola.

Iako tremor u njegovom slučaju nije bio toliko izražen, ipak bi značio kraj njegove karijere koncertnog violiniste. Zbog toga se podvrgao hirurškoj proceduri u Laboratoriji za neurološki inženjering Klinike “Mayo”.
 
Da bi pronašli moždanu regiju koja izaziva drhtanje, hirurzi su mu morali elektrodama stimulirati različite tačke u njegovom mozgu.Budući da je tremor bio vrlo slab, hirurzi ne bi mogli biti sigurni da su pogodili pravo mjesto. Zbog toga je bilo neophodno da pacijent bude budan.
 
Nije rijetkost da ljekari operiraju mozak dok su pacijenti budni, jer tako lakše mogu pratiti njihovo stanje. Friš, međutim, ne samo da je bio budan, već je tokom operacije svirao violinu. Zahvaljujući uređaju za mjerenje ubrzanja pokreta tijela montiranom na gudalu, tim hirurga je mogao pratiti Frišove pokrete u realnom vremenu. Kada su mu uveli elektrode u mozak, mogli su ocijeniti da li stimulacija utječe na tremor.
 
Operacija je uspješno obavljena: samo tri sedmice kasnije, Friš je nastupao s Orkestrom Minesote. Pejsmejker, koji uključuje pomoću daljinskog upravljača, omogućava mu da svira besprijekorno kao i ranije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.