LIFESTYLE

Skandal u Bjelovaru: Čistačica držala pacijanta dok su mu lijekari sjekli nogu!

Presedan u Hrvatskoj

(F. Me.)

26.8.2014

– Od samog ulaska u operacijsku salu, kamo nikada nisam ušla tokom operacije, bilo mi je slabo. Kad je liječnik počeo rezati nogu pacijenta koju sam ja držala, srušila sam se na pod. Bila sam na Odjelu ortopedije kao zamjena jer inače radim na Odjelu hirurške urologije i za 27 godina koliko radim nisam doživjela da me netko pozove u salu tokom operacije, a kamoli da pridržavam dijelove tijela pacijenata.

Priča je ovo 46-godišnje čistačice Lidije Mraz iz Bjelovara koja je prije dvije sedmice uputila dopis Ministarstvu zdravlja zbog činjenice da je kao čistačica pozvana asistirati pri operaciji, što bi trebao biti presedan u hrvatskim bolnicama, no čini se da nije, javlja "Glas Slavonije".

– Nemedicinsko osoblje s Odjela ortopedije bude za vrijeme cijelog zahvata u sali, a ja sam bila šokirana kad mi je rečeno da odjenem zaštitnu odjeću, no nisam ni sanjala da ću pridržavati noge. Nije istina da sam udarila glavom o tlo, no imala sam izuzetno visok tlak i odvezena sam u OBP (Objedinjeni bolnički prijam, nap.a.), gdje sam bila na promatranju i potom su mi na Odjelu neurologije snizili tlak, no na bolovanju sam do daljnjeg – preko telefona je za "Večernji.hr" rekla Mraz, dodajući da je o događaju obavijestila Spomenku Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koja joj je, tvrdi, pojasnila kako kao nemedicinsko osoblje u operacijsku salu za vrijeme zahvata ne smije ući.

Sad je sigurna da i nakon dolaska na posao takvu naredbu više neće izvršiti, a žao joj je što će, smatra, pacijenti biti skeptični prema operacijama u Općoj bolnici Bjelovar znajući da ondje u salu može ući bilo ko.

– Čujem da sad zbijaju šale sa mnom i da kažu da bi me stavili u veliku salu da su znali kako sam dobra instrumentarka. Sve to utječe na moje zdravlje i drago bi mi bilo da čovjek čiju sam nogu držala uopće i ne zna za cijeli događaj – ispričala je Lidija Mraz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.