LIFESTYLE

Razuzdani život milijardera: Nekim "ljudima" ni 7.000 automobila nije dovoljno

Nevjerovante činjenice

(A. Vr.)

12.9.2014

 

Prema novoj knjizi Darela M. Vesta, mnogi milijarderi daju dosta novca političarima. Drugi ulažu novac u političke kampanje i daju ga u dobrotvorne svrhe. A neki od njih i dalje misle samo na sebe i kupuju luksuzne kuće i privatna ostrava. Sultan od Bruneja razuzdano troši i posjeduje čak 7.000 automobila.

70457-profimedia0101490947-630x0

Ostrvo koje je u posjedu Richarda Brensona

Oni posjeduju najveće kuće i najskupocjenije garderobere, od kojih bi neke i Karla Lagerfilda učinili ljubomornim.

U novoj knjizi Darel M. Vest, „Billionaires. Reflections on the Upper Crust“, opisuje se razuzdani svijet britanskih milijardera i otkriva šta ih čini toliko moćnim. Prema ovoj knjizi, to nije samo novac, nego i politika.

70459-profimedia0171020331-630x0

Roman Abramovič sa suprugom Darijom Zukovom

- Bogastvo, njegova upotreba i zloupotreba, jesu stvari koje su me zanimale od rane mladosti. Kontrast između siromaštva moje mladosti i obilja koje imam u zrelim godinama učinili su da shvatima ulogu koju bogati ljudi imaju u Americi i širom sveta – kaže autor.

A bogataši utiču na cijeli svijet. Od ruskih oligarha do industrijalaca Srednjeg istoka i britanskih tajkuna, skoro svi bogataši troše skoro podjednako mnogo novca u političke svrhe koliko troše na skupocijene jahte.

Materijalne stvari su svakako važne ovim ljudima, ali se oni radije razmeću doniranjem i kupovinom nevjerovatno skupih stvari. Utisak koji ostavljaju na druge mnogo im je važniji, prenosi blic.rs.

Neki od njih, kao što su Roman Abramovič i šeik Mansur ibn Zaid al-Nahajan, koji mnogo vole fudbal, kupili su timove, dok se drugi rasipaju idući na skupe večere i dajući milione dolara u fondove za zaštitu kućnih ljubimaca.

70456-profimedia0057138677-630x0

Angela liong, supruga Stenlija Hoa, sa belim tartufom

Stenli Ho, milijarder iz Hong Konga, dva puta je dao po 330.000 funti na bijele tartufe. On je svoj novac zaradio vođenjem kasina i nije jedini koji ga baca na ovako bizarne stvari.

Jedan od najbahatijih je Hasanal Bolkinah, sultan od Bruneja, koji pored 7.000 automobila posjeduje i pozlaćeni Boing 747 džambo džet.

Neki se, kao Bill Gates, zalažu za to da bogati treba većinu svog bogatstva da daju u dobrotvorne svrhe.

Prema ovoj knjizi, najveći broj milijardera aktivno se upliće u politiku. Jedan od njih i Donald Tramp, koji je razmišljao da se kandiduje i za predsjednika Amerike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.