LIFESTYLE

Goli otok postat će prvi hrvatski gej resort?

Prijedlog ulagača za bivšu kaznionicu

Redakcija

18.9.2014

Projekt 100, inicijativa Hrvatske da u funkciju stavi objekte poput Željezare Sisak, Golog otoka, vojnih objekata i brojnih državnih vila, i tako poveća prihode izazvao je velik interes. Na konkurs su pristigle stotine ideja i programa na koji način revitalizirati te nekretnine. Veliko zanimanje pobudila je bivša kaznionica na Golom otoku.

Ovi objekti godinama su propadali. Sad ih država želi staviti u funkciju. Zatražili su mišljenje, ideje i prijedloge javnosti. Samo u jučerašnjem, posljednjem danu konkursa, stiglo je 700 prijedloga.

Za bivšu kaznionicu pristiglo je 25 prijedloga. Jedni tu žele memorijalni centar, drugi turističke, zdravstvene ili znanstvene centre. A jedna od ideja je da se pretvori u veliki evropski gej resort. Tu bi, kaže predlagač, LGBT osobe nesmetano uživale.

- Upravo je Goli otok bio idealna destinacija za realizaciju jednog takvog projekta pošto nema lokalnog stanovništva, nekakvog mogućeg otpora, što se uvijek pokazalo kao jedna određena prepreka. Tu je moguće jednu marinu napraviti, razne turističke ture i prema južnom Jadranu, prema Trstu, Austriji - pojasnio je Aljoša Babić, koji stoji iza prijedloga gej resorta.

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika kaže da je država godinama pokazivala što misli o Golom otoku. Zatvorenici su tamo ostavili svoju krv i suze. Prvi su inicirali otvaranje memorijalnog muzeja - na razumijevanje vlasti nisu naišli. Smatraju da bi trebali biti uključeni u odlučivanje o sudbini ovog mjesta.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.