LIFESTYLE

Sve ih je više, novac nasljeđuju i sve su bogatiji

Milijarderi postavili novi rekord

Redakcija

19.9.2014

Možda svjetska ekonomija posrće, sve više ljudi je bez posla, budućnost je neizvjesna, ali broj milijardera opet se povećao. Prema najnovijim podacima, ove godine broj milijardera povećan je za čak 155 ljudi, čime je konačan broj skočio na 2.325 ljudi, što je sedam posto povećanje u odnosu na 2013. godinu.

Najviše milijardera ima SAD, gdje je zabilježeno 57 novih bogataša. Azija i Latinska Amerika s Karibima dali su velik doprinos, sa 52 i 42 novih sudionika.

- Najbrže rastući segment milijardera, u smislu izvora bogatstva, oni su koji su naslijedili samo dio te postali milijarderi kroz vlastite poduzetničke poduhvate - navodi se u izvještaju „Wealth-X i UBS Billionaire Censusa“ za 2014., uz napomenu da je 63 posto svih primarnih firmi milijardera u privatnom vlasništvu.

63 godine u prosjeku ima milijarder

Ipak, ukupno bogatstvo svjetskih milijardera poraslo je za 12 posto, na 7,3 triliona dolara. Prosječni milijarder ima 63 godine, neto vrijednost od 3,1 milijardu dolara, a većina bogataša svoju prvu milijardu dolara zarade tek u kasnim četrdesetim.

Gotovo 90 posto milijardera je u braku, 6 posto njih su razvedeni, 3 posto su samci te 2 posto udovaca. Za milijardere top pet industrija su finansije i bankarstvo, industrijski konglomerati, nekretnine, proizvodnja i tekstil te odjeća i luksuzna roba.
Šezdeset i pet posto milijarderki je u braku, 10 posto njih je razvedeno, 4 posto su samci te 21 posto udovica. One se bave sličnim industrijama kao i njihove muške kolege, ali razlika je u tome što su mnoge pokrenule neprofitne i društvene organizacije.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.