LIFESTYLE

Bila je Moosadov stroj za ubijanje: Otkrivena fascinantna životna priča opasne špijunke

Posebna i posjeduje neobične sposobnosti

(E. Al.)

24.9.2014

Život Sylvije Rafaelm opisan je u knjizi autorice Moti Kfir "Život i smrt Mossadovog špijuna".Izrael je angažovao da razotkrije mozgove koji stoje iza terorističkog napada koji se dogodio na Olimpijskim igrama 1972. godine. Ona je Sylvia Rafaelm, a njen životni put opisan je u knjizi autorice Moti Kfir "Život i smrt Mossadovog špijuna". To je priča o mladoj agentici Mossada, a navodno je novinaru i koautoru knjige Ram Orenu ispričao muškarac koji je pripremao i obučavao za agenticu.

Knjiga se temelji na opsežnim istraživanjima i intervjuima, a opisuje njen uspon u organizaciji te rad na pronalasku Ali Hassan Salameha, vođe palestinske organizacije "Crni septembar". Upravo je on bio mozak operacije koja je 1972. godine potresla svijet. Tada je na Olimpijskim igrama u u Munchenu ubijeno 11 izraelskih atletičara.

sylvia007knjiga

Članovi palestinske terorističke organizacije Crni septembar upadaju 5. septembra, 11-og dana Igara, u Olimpijsko selo i uzimaju jedanaest izraelskih sportaša i trenera za taoce od kojih dva sportaša ginu u prva dva sata akcije. Crni septembar je operaciju nazvao "Ikrit i Biram" po dva kršćanska palestinska sela čiji su stanovnici pobijeni ili protjerani od stane Hagannaha 1948. godine.

Njemačke vlasti pokušavaju kasnije bezuspješno osloboditi ostale taoce i tokom te operacije svih devet taoca gine kao i pet terorista i jedan policajac. Sveukupno u Munchenu i u zračnoj luci Fürstenfeldbruck poginulo je 17 osoba.

Sve je to, putem televizora u svome malome stanu u Parizu, pratila i Sylvia Rafalem. Tamo je živjela i djelovala pod lažnim identitetom. Radila je kao fotoreporterka. Nakon maskara u Munchenu Sylvia je regrutirana za novu akciju. Morala je otkriti i locirati ljude koji su djelovali u palestinskoj terorističkoj grupi 'Crni septembar'. U tome je zahvaljujući svojim nevjerojatnim vještinama i uspjela. Svojim špijunskim djelovanjem pomogla je u lociranju i smaknuću trojice muškaraca iz zloglasne grupe. U osvetničkim akcijama koje su Izraelci poduzeli na osobe koje su bile povezane sa masakrom gine još nekoliko osoba od kojih su bar dvije bile nevine.

U jednoj od takvih akcija sudjelovala je i Rafaelm. Upravo je ona kirva za smrt marokanskog pisca Ahmeda Bouchikija u Lillehammeru 21. jula 1973. Tog su muškarca agenti Mossada zamijenili s vođom organizacije Ali Hassan Salamehom. Rafaelm je nakon toga uhapšena u Norveškoj te je osuđena na pet godina zatvora zbog špijunaže i ubistva, ali je izašla nakon 15 mjeseci. Nakon toga udala se i vratila u Južnoafričku Republiku gdje je rođena te je tamo i umrla od leukemije 2005. godine.

U dosjeu u kojem je sačuvana njena psihološka evaluacija stoji: "U njoj je manjak mira, ona žudi za akcijom. Svjesna je da je posebna i da posjeduje neobične i različite sposobnosti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.