LIFESTYLE

NEVJEROVATNO Mumija djeteta neprestano otvara i zatvara oči

Već decenijama niko nije uspio da otkrije uzrok ovog fenomena

(E. Al.)

26.9.2014

U katakombama na Siciliji postoji mumija djeteta koja neprestano otvara i zatvara oči, što predstavlja vrlo uznemirujuć prizor, koji istovremeno zbunjuje naučnike. Ipak, jedan italijanski antropolog je, čini se, riješio ovu misteriju.

Malena Rozalija Lombardo imala je svega dvije godine kada je umrla od upale pluća 1920. godine. Njenom ocu je srce bilo potpuno slomljeno, a u očaju je zamolio lokalnog balzamera Alfreda Salafiju da je mumificira.
Sada je, među hiljadama drugih mumija u Kapučin katakombama na Siciliji, Rozalija ona koja privlači najviše pažnje.

Naime, "uspavana ljepotica", kako je zovu, svakoga dana pomjera oči, a niko već decenijama nije uspio da otkrije uzrok ovog fenomena.

Ipak, 2009. godine, antropolog i kustos Kapučin katakombi, Dario Pjombino Maskali raskrinkao je mit o mumificiranoj "uspavanoj ljepotici".

- U pitanju je optička iluzija usljed svetla koje bočni prozori filtriraju, a čiji se intenzitet tokom dana mijenja - rekao je reporterima.

Pjombino je razotkrio ovu misteriju kada su radnici premjestili kovčeg sa mumificiranim tijelom male Rozalije, usljed čega se njeno tijelo blago pomjerilo. Tada je po prvi put mogao da pogleda u njene oči, jasnije nego ikada.

- Njene oči nisu potpuno zaklopljene, i istina je da nikada nisu ni bile - izjavio je antropolog.

Također, Pjombino je uspio da otkrije formulu po kojoj je tijelo devojčice savršeno očuvano. Naime, kada je balzamista Salafija preminuo 1933. godine, tajnu balzamovanja odnio je u grob, te decenijama niko nije uspio da otkrije zbog čega je Rozalijino tijelo tako dobro očuvano.

 - Dok je većina mumija sahranjenih u katakombama balzamovano od strane monaha, i u osnovi prilagođeno suvom okruženju, Rozalija je mumificirana vještački - rekla je novinarka koja je istraživala ovaj slučaj.

Arheolog Pjombino je 2009. godine uspio da pronađe tajni rukopis u kojem je Salafija naveo sve sastojke koje je koristio za balzamovanje tijela devojčice.

Neki od sastojaka su glicerin, formalin, cink-sulfat i hlorid, kao i alkoholni rastvor i solna kiselina. Iskusnom balzamisti poput Salafije dovoljno je bilo da sastojke pomješa u pravim dozama, i ubrizga ih u Rozalijino tijelo.
Mješavina je zatim ubila bakterije, i održavala tijelo u besprijekornom stanju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.