LIFESTYLE

“Kliknuli” se pri prvom susretu u prodavnici

VELIKA BRITANIJA Helen i Mauris u braku 80 godina

Redakcija

28.9.2014

Britanci Helen i Mauris Kaje (Maurice Kaye) obilježili su 80 godina braka. Helen je napunila 101, a njen suprug Mauris 102 godine i službeno su najdugovječniji britanski par. Njihova veza, a bila je to ljubav na prvi pogled, krenula je šest godina prije sklapanja braka, 1928. godine.

Trosatna kupovina

Upoznali su se u prodavnici Helenine majke, gdje je tada 15-godišnjakinja radila za pultom. Iako je trebao kupiti samo dvije stvari, ostao je u prodavnici tri sata.

- Odmah smo se „kliknuli“ i, malo-pomalo, uprkos skeptičnosti moje majke, počeli smo se zabavljati. Šest godina poslije smo se vjenčali - kaže Helen, koja je rođena u Varšavi.

Kada joj je bilo šest godina, s roditeljima se preselila u London.

- Mnogi su me tokom svih ovih godina pitali jesam li očekivao da će naša veza ovoliko dugo potrajati. Da budem iskren, mislio sam da će to kratko trajati, možda nekoliko mjeseci, ali, nasreću, grdno sam se prevario - sa smijehom govori Mauris.

Na pitanje za recept bračne dugovječnosti, kažu da je ključ u međusobnom poštovanju, razumijevanju partnera i smislu za humor.

Važna tolerancija

- Smijemo se istim stvarima. Tolerancija je najvažnija i ne smijemo biti prezahtjevni, a ponekad se mora popustiti - kaže Helen, dodajući da je njen Mauris uvijek zna nasmijati. Tako će i biti, poručuju, “dok ih smrt ne rastavi”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.