LIFESTYLE

Manje poznate činjenice o pivu

Drevni hranjivi napitak

Redakcija

28.9.2014

Nakon čaja pivo je najpopularnije piće na svijetu u kojemu uživamo već više od 6.000 godina. Često smo skloni pivo promatrati kao obično, svakodnevno piće, no manje je poznato da taj hranjivi napitak ima iznimno bogatu povijesnu, kulturološku i sociološku ulogu.

Drevni napitak dobiva se vrenjem posebno pripremljene otopine proklijalog ječma s pivskim kvascem, kojem radi boljeg okusa i mirisa dodajemo hmelj. Zapisi o tom omiljenom, blagom i osvježavajućem napitku sežu u daleku prošlost.

O pivu postoji velik broj povijesnih činjenica pa tako vlada uvjerenje da je najstariji napisani recept upravo onaj za pivo. Većina arheoloških nalaza ukazuje kako su za fermentaciju znali već više od 6.000 godina. Tokom proteklih stoljeća smatrano je bitnim sastojkom prehrane svih generacija, a kroz proteklih nekoliko desetljeća naizmjence je klasificirano kao hrana ili alkoholno piće.

Drevni zapisi svjedoče i o medicinskoj primjeni, a koristilo se i kao sastojak u farmaciji, u pripremi različitih ljekovitih pripravaka.

Znanje o proizvodnji piva pristiglo je do nas s Bliskog istoka. Brzo se preko zapadne Evrope proširilo na sjevernu gdje se pivo udomaćilo. Zbog hladne klime koja ne pogoduje uzgoju vinove loze, pivo je tamo u rekordnom roku postalo svakodnevno piće. Čak i danas je nacionalno piće u Češkoj, Njemačkoj, Belgiji, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.