LIFESTYLE

HIT Pogledajte u najčudnije zastave na svijetu

Oduševit će vas

(A. Vr.)

28.9.2014

 

Vjerujemo da su vam poznate zastave svjetskih sila, kao i država u okruženju. Međutim, koliko ste upoznati za obilježjima "egzotičnih država" ili gradova.

Ako niste ranije čuli za riječ veksilologija, odnosno naučno proučavanje zastava možda je sada pravi trenutak. Naziv je stvorio 1957. godine Vithney Smit iz SAD, koji je autor mnogih knjiga i članaka na ovu temu. U početku je veksilologija smatrana dijelom heraldike.

Vjerujemo da su vam poznate zastave svjetskih sila, kao i država u okruženju. Međutim, koliko ste upoznati za obilježjima "egzotičnih država" ili gradova. Ovog puta ćemo vam predstaviti nekoliko najčudnijih zastava na svijetu.

Mozambik

mozambik

U nekim zemljama mir se predstavlja simbolom grane masline, dok druge veličaju hrabrost u ratu stavljajući na zastavu mačeve ili koplja. Međutim, samo Mozambik je “modernizovan” u tom pogledu, pa se na njihovoj zvaničnoj državnoj zastavi nalazi puška AK-47, popularni Kalašnjikov, prenosi Telegraf.

Iako je 2005. organizovan konkurs za dizajn zastave bez Kalašnjikova, do danas nije izmijenjena.

Havaji

havaji

Zastava ove američke savezne države neobična je zbog toga što se sastoji od osam horizontalnih linija bijele, crvene i plave boje, dok se u gornjem lijevom uglu nalazi zastava Ujedinjenog Kraljevstva iako Havaji nikada nisu bili njegov dio.

Prema jednoj od legendi havajski kralj Kamehameha I. je navodno bio toliko oduševljen britanskom zastavom koju mu je poklonio istraživač iz te zemlje George Vankuver.

Nepal

nepal

Zastava ove planinske zemlje jedina je na svijetu koja nema pravougaoni oblik.

Zapravo, ona predstavlja spojene dvije trougaone zastave koje predstavljaju sunce i mjesec. Grimizna podloga predstavlja latice crvenog rododendrona, nacionalnog cvijeta Nepala.

Sjevernokavkaski Emirat

severni-kavkaz

Zastava ove državice, koja je postojala samo šest mjeseci i to prije skoro jednog vijeka, tačnije od septembra 1919. do marta 1920, većini ljudi liči na popularni smajli. Na zelenoj podlozi je polumjesec, a iznad njega su tri zvijezde.

Sicilija

sicilija

Zastava Sicilije usvojena je 1282. godine, a na njoj se nalazi triskelion (simbol koji se sastoji od tri spirale koje se međusobno zatvaraju, tri savijene ljudske noge ili bilo koji drugi simbol sa tri simetrična nastavka) sa glavom Meduze u sredini.

Bermuda

bermuda

Zastava Bermuda je usvojena je 1910, a sastoji se od zastave Ujedinjenog Kraljevstva u gornjem lijevom uglu i grba Bermudskog arhipelaga.

Na grbu dominira medvjed, koji u svom naručju ima brod što se može protumačiti kao ironična sličnost sa misterioznim nestancima brodova i aviona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.