LIFESTYLE

Zbog besplatnog interneta zauvijek se odrekli svog djeteta!

Šokantno

(A. Vr.)

30.9.2014

 

Nekoliko stanovnika Londona se "zauvijek odreklo svog najstarijeg djeteta" u zamjenu za besplatnu interent-vezu u jednom kafeu.

Takva ponuda bila je dio studije čiji je cilj bio da dokaže da ljudi, želeći povlasticu, ne čitaju uslove pod kojima bi je dobili, ili ih čitaju i prihvataju bez razmišljanja, što može biti i opasno.

Tako je u jednom kafeu u centru Londona gostima rečeno da su se promijenili uslovi za besplatno korištenje interneta i šestoro je te "nove uslove" izričito prihvatilo, iako je među njima bilo i potpuno apsurdnih, kao što je "odricanje u našu korist (kafea), vašeg najstarijeg djeteta, i to zauvijek", prenosi Beta.

Uz to, za svega 30 minuta postojanja "novih uslova", na internet se u kafeu povezalo još 250 korisnika i to uprkos tome što su vidno upozoreni da je bežična veza koju koriste "zaražena virusom".

Izvještaj o eksperimentu je zaključen konstatacijom da "rezultat pokazuje vrlo stvaran problem sadašnjeg svijeta: iako teško zavisna od tehnologije, javnost nije svijesna njene moći da njome manipuliše i da se miješa u privatni život".

"Gladni da na svakom koraku imaju video, bogat pristup podacima i super-brz internet, konzumenti su slijepi za rizik u koji ulaze", ukazala je kompanija "F-Secure" koja je naručila istraživanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.