LIFESTYLE

Napadnuti članovi Top Geara: Veterani Falklandskog rata kamenjem zasuli ekipu zbog provokativnih registracjia

Incident u Argentini

(A. Vr.)

3.10.2014


Jeremy Clarkson i njegova ekipa iz poznate emisije o automobilima Top Gear, doživjeli su neugodnost tokom boravka u Argentini.

U blizini grada Tolhuina su ih napali veterani Falklandskog rata jer je na jednom od automobila bila 'pogrešna' registracijska oznaka.

Naime, Clarkson je izazvao bijes širom te južnoameričke države jer je na Porcheu kojim je upravljao stajala oznaka H982 FKL, što je kod lokalnog stanovništva i veterana probudilo sjećanja na sukobe 1982. godine pa su to shvatili kao provokaciju.

Na video koji je snimljen na mjestu napada mogu se čuti salve uvreda koje su upućene ekipi Top Geara, kao i udarci u automobile.

Poznati trojac, Jeremy Clarkson, James May i Richard Hammond, ipak su izbjegli napad jer su u to vrijeme njihovim automobilima upravljali članovi snimateljske ekipe.

Na kraju su vozila morali ostaviti policiji jer su čuli da ih nekoliko kilometara dalje čeka nova zasjeda.

Lokalni vijećnik, Juan Manuel Romano je izjavio da je oznaka na Fordu Mustangu-269 bliska broju stradalih Britanaca tokom rata, 255. Oznaka 646 na Lotusu prema njemu budi sjećanje na 649 poginulih Argentinaca.

U međuvremenu, BBC je odbacio optužbe da je riječ o namjernoj provokaciji te su poručili da je član produkcijske ekipe kupio automobile te da su ove oznake na njima potpuna slučajnost.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.