LIFESTYLE

Spašeno madunče medvjeda uhvaćeno u zamku krivolovaca

Akcija radnika ŠG "Maglić" i članova LD "Bakić" iz Foče

Al. B.

6.10.2014

Radnici Šumskog gazdinstva „Maglić“ i članovi lovačkog društva „Bakić“ iz Foče spasili su mladunče medvjeda koje su u blizini sela Trebičina pronašli zarobljeno u zamku krivolovaca.

mece-uhvaceno-u-zamku

Kako bi se oslobodilo iz sajle meče staro nepunih godinu dana bilo je potrebno uspavati, ali u LD „Bakić“ nemaju pušku za uspavljivanje, pa je injekciju uznemirenom mladunčetu morao dati lovac Boro Vilotić, inače uposlen u bolnici u Foči.  

ucesnici-akcije

- Ovakve zamke krivolovci koriste za svinje, srneću i drugu divljač, ali naišlo je meče i uhvatilo se. Uspavao sam ga, nije bilo povreda, sve je dobro prošlo – kaže Vilotić.  

Izbavljenje mladunčeta teškog oko 35 kilograma trajalo je par sati, kazao je Bojan Paprica, šef Radne jedinice za lovstvo u Šumskom gazdinstvu „Maglić“. – Nije bilo lako, jer u blizini je bila medvjedica, ali se valjda instiktivno povukla i dozvolila da mu priđemo. Uspjeli smo da mu odvučemo pažnju, damo mu injekciju, spasimo ga i pustimo u prirodu, gdje mu je i mjesto.

budjenje-iz-anestezije

Ova akcija svima nam je izazvala posebne emocije – dodaje Paprica. On ističe da je postavljanje ovakvih zamki zabranjeno i da se zakonom strogo kažnjava, te pozvao i stanovništvo da se uključi u borbu protiv krivolovaca.

Uposleni u ŠG “Maglić” i fočanski lovci nedavno su, po odobrenju nadležnog ministarstva, u selu Vojinovići kod Tjentišta ustrijelili mečku koja je usmrtila više od stotinu ovaca i mjesecima sijala strah među stanovnicima fočanskih sela. Posljednjom akcijom su ipak pokazali da im je jedan od glavnih zadataka da štite divljač.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.