LIFESTYLE

Rijetki virus EV-D68 napada samo djecu

Smrtonosna bolest hara Amerikom

Redakcija

7.10.2014

Rijetki enterovirus EV-D68, koji izaziva respiratorne smetnje i paralizu, nakon 50 godina ponovo se pojavio u Americi i zahvatio 43 države. Ovaj put je epidemija toliko buknula da se u bolnice dnevno javlja na hiljade djece.

Umro u snu

Prvi smrtni slučaj od ovog virusa zabilježen je u Roud Ajlandu, a radi se o desetogodišnjoj djevojčici Emili Otrando (Emily). Također, ispituje se i povezanost virusa sa 10 slučajeva dječije paralize u Koloradu.

I četverogodišnji Eli Valer (Waller) iz Nju Džerzija, nakon što je dobio blagi konjuktivitis, koji je bio simptom zaraze respiratornim virusom, umro je u snu. Majka ga je, misleći da se radi o običnoj alergiji, navečer stavila na spavanje, a kad je ujutro došla u njegovu sobu, dijete je bilo mrtvo.

Ljekar iz općine Hamilton u Nju Džersiju Džef Plunket (Jeff) otkrio je da je četverogodišnji Veler bio zaražen enterovirusom.

Otporni virusi

- To su virusi otporni na želučane kiseline, pa se tako često razvijaju pri sobnoj temperaturi i u probavnom sistemu. Preminulom dječaku su se upalili limfni čvorovi i mozak, a kako bolest najčešće pogađa djecu oboljelu od astme i drugih bolesti, ti simptomi se nisu mogli predvidjeti kod Elija - rekao je Plunket.

Još su najmanje četiri bolesnika umrla od smrtonosnog virusa, a centar za kontrolu i prevenciju bolesti upravo istražuje ove slučajeve.

Liječili oko 2.500 zaraženih

U dječijoj bolnici Aurora u Koloradu od sredine avgusta do sredine septembra liječilo se oko 2.500 djece od respiratornih smetnji. Iznenada se počela pojavljivati i dječija paraliza, za koju se sad vjeruje da je jedna od komplikacija kod zaraze virusom.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.