LIFESTYLE

Moulin Rouge danas slavi 125 godina postojanja

Poznati francuski kabare je kolijevka plesa

(A. Sm.)

7.10.2014

Poznati francuski kabare Moulin Rouge, kolijevka plesa, proslavio je 125 godišnjicu postojanja.

Simbol Pariza i Francuske, pored Eiffelovog tornja i dvorca Versaja, Moulin Rouge godišnje posjeti 600.000 ljudi, od koje polovinu čine stranci, najviše Kinezi, Rusi i Amerikanci.

Čuveni kabare, koji ima 450 zaposlenih, prošle godine je zaradio 65 miliona eura.

Svake večeri se ponovo rađa čarolija s puno perja i šljokica, odnosno s tradicionalnim plesom igračica 14 nacionalnosti koje moraju da imaju diplomu klasičnog plesa i da budu visoke najmanje 1,75 metara.

Prateći momci "Doriss Boys", akrobate i žongleri koji izvode svoje tačke oko plesačica, moraju da budu umjetnici i visoki najmanje 1,85 metara.

Nekoliko puta godišnje održava se kasting koji privlači nekoliko desetina već preporučenih umjetnika koje bira stroga i zahtjevna direktorica baleta Moulin Rougea Janet Farao.

Tokom dvosatne predstave, na sceni se pojavljuju seksipilni klovnovi i gusari i razna izmišljena bića, a pored bine na jednom uglu je ogroman akvarijum s pet pravih pitona.

Moulin Rouge je otvoren 1889. godine i ubrzo je postao mondensko mjesto Pariza. Ceijeli Pariz odlazi na predstave da gleda plesačice s čipkastim podvezicama koje igraju ples koji će Britanac Charles Morton nazvati "french kankan", ples koji zahtjeva od igrača umjetničke sposobnosti i fizičke osobenosti.

Moulin Rouge je stekao svjetsku slavu. Poslije Johna Hustona 1952. godine, reditelj Baz Luhrmann 2001. godine snima flim o poznatom kabareu s Nicole Kidman u glavnoj ulozi.

U Moulin Rougeu gala koncerte su imali Édith Piaf, Maurice Chevalier, Josephine Baker, Iv Mountan, Liza Minnelli, Ella Fitzgerald i Frank Sinatra.

Moulin Rouge se nalazi u pariskoj boemskoj četvrti Montmartre. Na krovu zgrade se nalazi velika imitacija crvene vjetrenjače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.