LIFESTYLE

Bebi transplantirali srce iz 3D printera

Uspjeh američkog hirurškog tima

Redakcija

8.10.2014

Američki ljekari su uz pomoć srca iz 3D printera uspjeli spasiti život novorođenčeta od dvije sedmice, koje se rodilo s mnogo srčanih mana.

Bebu su operirali u bolnici „Morgan Stanley“ na Menhetnu u julu. Operacija je uspjela, što je sada i potvrdio i kardiohirurg Emil Baha (Emile Bacha).

Neobične formacije

- Srce ove bebe bilo je puno rupa, što nije neobično kod ovakvih slučajeva. Srčane komore bile su neobičnih formacija, odnosno slične labirintu - rekao je Baha.

On i njegov tim su podatke s magnetne rezonance poslali na 3D printer da bi izradili 3D model srca. Sintetsko srce bilo je gotovo savršena replika djetetovog srdašca, što im je omogućilo da detaljno analiziraju srce i uoče neke nepravilnosti prije operacije.

- U prošlosti smo morali zaustaviti srce, pogledati unutra i potom odlučiti šta ćemo napraviti. A danas uz model srca koji smo mogli gledati cijela je operacija bila lakša - rekao je hirurg.

Navigacijska karta

Dodao je da im ova tehnika služi kao navigacijska karta koja ih vodi kroz operaciju te da je hirurški tim bebi spasio život samo jednom operacijom.

Humanitarna organizacija "Matthew's Hearts of Hope" najprije je finansirala pregled bebe magnetnom rezonancom, a zatim je angažirala i hirurge koji su napravili 3D model.

Brojne primjene

Ljekari iz SAD pokazali su da 3D printanje ima brojne primjene. Isprintali su model srca koji su detaljno proučili prije stvarne operacije i na taj način spasili život bebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.