LIFESTYLE

Upoznajte najmlađu milijarderku: Strah od igala doveo je do enormnog bogatstva

Nevjerovatna priča

(A. Vr.)

8.10.2014

 

Kada je imala 19 godina Elizabeth Holmes odustala je od studija hemijskog inženjerstva na Univerzitetu Stanford, a novac od školarine odlučila je potrošiti na ideju za koju se nadala da će dovesti do promjene u zdravstvenoj zaštiti, piše Daily Mail.

Naime, Elizabeth se uvijek užasavala igala, a postojeći sistem  vađenja krvi koji je u primjeni od 1960.-ih smatrala je arhaičnim, skupim, bolnim i sporim.

Danas 30-godišnja Elizabeth odlučila je promijeniti tu metodu i razviti način koji će isključiti potrebu da se za testiranje mora izvaditi nekoliko epruveta krvi.

Posljednjih 11 godina radila je uglavnom u tajnosti, a njena kompanija Theranos danas vrijedi 9 milijardi dolara i prema Elizabethinim tvrdnjama, mijenja živote.

Tehnologija koju je razvila zahtijeva da se pacijentu uzme tek kapljica krvi za dobivanje brzih i učinkovitih rezultata. Jedna kap dovoljna je za 30 laboratorijskih ispitivanja, tvrdi, a rezultati mogu biti gotovi u manje od četiri sata.

Stvorila je hardware i softwer koji omogućuju da se pretrage krvi obave tek ubodom nečijeg prsta i pohranjivanjem krvi u malenu bočicu nazvanu nanotainer.

Kaže da joj je strah prema iglama koji je sama imala pomogao da shvati da ljudi vađenje krvi često izbjegavaju upravo iz tog razloga. Sada im je omogućila da nakon malenog uboda u brzom roku dobiju potrebne rezultate pretraga.

Holmes posjeduje 50 posto Theranosa, što je vrijednost od 4,5 milijardi dolara. Zahvaljujući tome ona je najmlađa milijarderka na nedavno objavljenom Fobesovom popisu 400 najbogatijih Amerikanaca.

Njenu kompaniju očekuje daljni rast, ali, tvrdi, nije ju stvorila da bi se obogatila. Iskreno je, kaže, htjela napraviti promjenu u svijetu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.