LIFESTYLE

Strah od braka i odgovornosti: Livanjsko selo Vidoši rekorder po broj neženja!

Brakovi u ovom selu prava rijetkost

(A. Vr.)

9.10.2014

Vjerovali ili ne, ali u selu Vidoši kod Livna ima oko dvije stotine neženja i neudavača starosne dobi od 30 do 55 godina. Kada se zna da je prema posljednjem popisu iz 1991. godine u ovoj maloj ali najstarijoj katoličkoj župi bio 3.021 stanovnik, onda taj podatak “uznemiravajući”. U ovom selu koje se nalazi na osmom kilometru od Livna podno Vidiške tvrđave u gornjem slivu rijeke Sturbe, brakovi su prava rijetkost, prenosi aura.ba.

Zašto mladi Vidošani odustaju od ženidbe, odnosno udaje, pokušao je pojasniti i fra Božidar Blažević, župni vicar u ovoj župi:

- Jedan od najvećih razloga, posebice za muškarce, posljedice su koje je na njihovo zdravlje ostavio rat, ali i to što su mnoge djevojke u potrazi za životnom srećom i sigurnijom perspektivom otišle u zapadnoeuropske zemlje.

Također, mnogi muškarci imaju strah od braka i odgovornosti, a jedan od razloga je i što se roditelji postavljaju egoistički kako bi sina ili kćerku vezali uz sebe i tako osigurali sigurniju starost.

Naime, neke majke su posesivno vezane uz svoju djecu i ne mogu se pomiriti da njihovu djecu dobije netko drugi. Zbog toga u brakovima mladih parova često dolazi do neslaganja i konfliktnih situacija, jer majke ne prihvaćaju drugu osobu da uđe u njihov svijet i njihovu obitelj.

No, ne treba zanemariti ni materijalne uslove. Poslije rata mnogi su se borili da osiguraju sebi stan, dobar posao, ali s obzirom na cjelokupnu situaciju u našoj zemlji, mnogima je to teško polazilo za rukom, pa su godine prolazile, mnoge je vrijeme pregazilo i sada su jednostavno odustali od ženidbe, odnosno udaje. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.