LIFESTYLE

U prodaji parfem star 150 godina

"Piesse and Lubin" bio veoma popularan u 19. vijeku

(Dž. Č.)

15.10.2014

Dvije bočice parfema, zapečaćene voskom, smještene su 1864. godine zajedno sa ostalim stvarima na brod ''Meri Selestija'', ali nikada nisu stigle do svog odredišta. Brod se nasukao na greben, i odnio sa sobom tajne ovog parfema u vodeni grob, 55 metara pod vodom. Ipak, 2011. godine parfem je nađen, a ovog mjeseca će se u prodaji naći vijerna reprodukcija originalnog parfema starog 150 godina.

- Ovaj parfem je čekao 150 godina da ga neko stavi i sada, konačno, to i može da se desi - kaže Izabel Remzi-Brekstoun iz Bermudskih parfimerija.

Ona je od bermudske vlade tražila posebnu dozvolu da iskopira ovaj parfem po morekularnoj strukturi. Iako su svi dugo čekali da pomirišu ovaj parfem, prvi utisak, nažalost, nije bio sjajan. Kada je prvi put skinula voštani čep i pomirisala tečnost, nije bila ni malo impresionirana. Nakon 150 godina raspadanja, parfem je imao miris "prljavih piratskih nogu". 

aa
Iako su dvije bočice bile čuvane na relativno dobrim uslovima, na tamnom i hladnom dnu mora, parfemi koji sadrže ogranske čestice vremenom počinju da se raspadaju, i ne mirišu ni najmanje lijepo. 

- Ali, nije ni bilo bitno kako miriše. Ono što je zaista bitno jeste činejnica da ste u mogućnosti da pomirišete 150 godina istorije. Možete da pomirišete gosta - kaže Remzi-Brekstounova. 

Tim je dugo radio na tome da otkrije od čega je tačno parfem bio napravljen, i kako da napravi isti takav. Parfem "Piesse and Lubin" je bio veoma popularan u 19. vijeku, a kada su uspjeli da pređu preko komponenti koje su se godinama raspadale naučnici su bili iznenađeni kako ovaj prafem zapravo dobro miriše. 

- Bila sam šokirana kako je svježa i cvietna formula, i kolik citrusa ima. Veoma je lijep i osvežavajući, i uopšte ne miriše staromodno - objašnjava Izabel. 

Parfem će se prodavati po cijeni od 225 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.