LIFESTYLE

Najbrža ambulantna kola na svijetu predstavljena u Dubaiju

Voze brzinom do 300 km/h

Fena

23.10.2014

Svima je već dobro poznata skupocjena flota policije u Dubaiju sačinjena od superautomobila, a sada je na red došla i hitna pomoć, koja će u budućnosti imati na raspolaganju Lotus Evora, ambulantna kola koja do pacijenata stižu brzinom od 300 kilometara na sat.

Modifikovani Lotus Evora' je predstavljen na "Gitex" nedjelji tehnologije, vrijedan je 126.000 eura, a moći će da ga koristi 50 specijalno obučenih bolničara.

Maita al-Ketbi, bolničarka u Dubaiju će moći da stigne do pacijenata za 3-4 minuta u prosjeku.

- Automobil je veoma bitan jer njime možemo brže da stignemo do pacijenata, objasnila je ona.

- Iako je u pitanju sportski automobil, opremljen je aparatima koji mogu da pruže prvu pomoć dok ne stignu regularna ambulantna kola, rečeno je.

Naravno, Lotusov dvosjed neće moći da prevozi pacijente, ali će omogućiti bolničarima da brže stignu do povrijeđenih i pruže prvu pomoć.

U opremi se nalaze aparati za mjerenje krvnog i srčanog pritiska, defibrilator, kiseonik, a za sada će, kao i patrolni superautomobili, paradirati Dubaijem da zadivi turiste, prije nego što krene s redovnom službom.

Ovaj Lotus je samo jedno od brzih vozila koje će postati dio hitne službe u Dubaiju, a tu su još Ford Mustang i Chevrolet Corvetta, prenosi Blic.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.