LIFESTYLE

Nelson Bunker Hant umro sa šakom dolara u skromnom staračkom domu

Nekada bio najbogatiji čovjek na svijetu

Redakcija

27.10.2014

Nekad smatran najbogatijim čovjekom na svijetu, teksaški naftni magnat Nelson Bunker Hant (Hunt) umro je u 88. godini u poprilično skromnim uvjetima u staračkom domu.

Na vrhuncu svoje moći Hantovo bogatstvo procijenjeno je na 16 milijardi dolara. Posjedovao je osam miliona hektara naftnih polja u Libiji, farme pune stoke i punokrvnih konja za utrke te nekretnine diljem svijeta.

Srebreni četvrtak

Dolaskom libijskog diktatora Muamera Gadafija na vlast, oduzeta su mu naftna polja te je nakon gubitaka u Libiji Hant želio sigurnu investiciju. Počeo je ulagati u srebro i u jednom trenutku kupio je više od polovine svjetske ponude srebra.

A onda je došao takozvani srebreni četvrtak, kada se cijena tog plemenitog metala na berzi srozala na petinu od prethodne vrijednosti. Bunker je, zajedno sa svojom braćom, u tom trenutno posjedovao toliko srebra da bi njegovom rasprodajom još više srozao cijenu. Patio je i njegov posao s nekretninama i šećerom.

Bez raskoši

Parnice, stečajni postupci, veliki krediti, porezi i regulatorne kazne pojele su do 1988. godine Hantovo bogatstvo te je sljedeće godine iz bankrota izašao sa samo pet miliona dolara i golemim dugovima.

Nekadašnji milijarder bio je daleko od siromaštva kad je kročio u duboku starost, ali i daleko od raskoša i izobilja. Hant je sa svojom suprugom Kerolajn (Caroline) i četvero djece proživio posljednje godine života u skromnoj kući u Dalasu. Kad je obolio od Alzheimerove bolesti, smješten je u dom, gdje je i umro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.