LIFESTYLE

O čemu treba s partnerom pričati prije braka

Dijeljenje sličnih uvjerenja osnova svake dobre veze

(A.Sm.)

3.11.2014

Prije ulaska u brak treba da razmislite da li dijelite s partnerom ista uvjerenja, u kojem smjeru želite da vam život ide, kakva su vaša očekivanja od seksualnog života...

Imate različita uvjerenja

Dijeljenje sličnih uvjerenja osnova je svake dobre veze jer povezuje ljude. To ne treba nužno da budu isti religijski i politički stavovi, već vjerovanje u istinu, poštenje i vjernost. Prije ulaska u brak valja razmisliti šta očekujete od života, kako ga zamišljate, na koji način mislite da odgajate djecu... Teško je ići protiv uvjerenja i prilagođavati se partneru u stvarima koje određuju život, pa treba dobro razmisliti prije nego kažete "uzimam", savjetuje američka advokatica za razvode Christa Bart.

Manjak poštovanja

Međusobno poštovanje gradi dobru vezu, a ako izostane, ljubavni odnos bi mogao da se uruši. Na to utiče i način na koji se partner odnosi prema drugima, konobarima, kolegama, učiteljima... Ako partner ima loš stav prema njima, jednog dana na isti način bi se mogao ponijeti prema vama, posebno pod stresom, prenosi B92. Stoga prije nego što kažete "uzimam" treba o tome dobro da razmislite, savjetuje advokatica za razvode.

Imate različita očekivanja od seksualnog života

Ljubav možda jest slijepa, ali strast nije. Ona je neophodan začin za svaku vezu i ako se već na početku jave problemi s različitim seksualnim željama ili željom, to može samo biti znak dubljih problema. Pronaći vrijeme i učiniti seks prioritetom u vezi može biti jako teško, posebno ako partneri nemaju isto mišljenje o tome kako bi njihov seksualni život trebalo da izgleda. Seks povezuje i zbližava, ali jednako tako može da unese razdor u vezu.

Ne možete da razgovarate o finansijama

Prije ulaska u brak treba raspraviti o novcu i utvrditi kakav partner ima odnos prema finansijama. Kupovanje stvari je opasno kao i odvojeni računi, koji otvaraju mjesto tajnama i nepovjerenju. Valja razmisliti podržavate li partnerove finansijske odluke i ima li on isti stav. Saznajte da li u bilo kojem trenutku možete da razgovarate o finansijama, i da li zajedno možete da pobijedite nedostatak novca…

Očekujete da partner ispuni vašu prazninu

Iako romantični filmovi stalno nameću ideju da partner treba da nas ispuni, to u stvarnosti baš i nije tako. Niko ne može da ispuni prazninu, osim vas samih i to očekivati od partnera može da rezultira samo razočaranjem, piše The Huffington Post.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.