LIFESTYLE

Četiri seksualna problema koja pogađaju sve žene

Novo istraživanje

(J. Be.)

18.11.2014

 
Novo istraživanje pokazalo je kako od njih ne pate samo žene zrelije dobi. Seksualni problemi mogu biti itekako frustrirajući, ne samo jer mogu naštetiti tvom seksualnom životu, već i tvojoj vezi. Najnovije istraživanje, provedeno u Belgiji, pokušalo je otkriti kako dob utječe na različite vrste seksualnih disfunkcija kod žena, kao što su nedostatak seksualne želje, uzbuđenja, poteškoće ili nemogućnost postizanja orgazma te bol tokom odnosa, prenosi index.hr.
 
U istraživanju je sudjelovalo nešto više od 15 hiljada žena, u dobi od 16 do 74 godine, a svaka od njih ispunila je online anketu o svom seksualnom životu. Ispitanice su se o njemu morale izjasniti ocjenama od 0 do 3: 0 je označavala odsutnost problema, a brojka 3 ozbiljan problem. Istraživači su otkrili kako su se neki problemi, za koje se vjerovalo da se javljaju s godinama, javili i kod mlađih žena. Evo na što tačno mislimo.
 
1. Manjak seksualne želje
 
On je najrjeđi među mladim ženama, no još uvijek pogađa nešto više od 10 posto žena između 20 i 24 godine, oko 20 posto žena u dobi između 25 i 29 godina te je najčešći među ženama u 50-im i 60-im godinama. Iako se on povećava s godinama, manjak seksualne želje definitivno nije problem samo starijih žena, a tome svakako pridonosi svakodnevni stres, iscrpljenost, problemi sa samopouzdanjem, antidepresivi, kontracepcijske pilule itd.

2. Manjak seksualnog uzbuđenja
 
Poteškoće s podmazivanjem jednake su i kod žena u dobi od 16 godina i žena od 49 godina. Nakon menopauze i hormonalnih promjena te su razlike bile još veće. Takvi problemi mogu dovesti do bolnih odnosa pa se problem ne može tako lako ignorisati, a kao odlično rješenje stručnjaci navode upotrebu lubrikanata.

3. Poteškoće ili nedostatak orgazma
 
Ove poteškoće u 25,4 posto slučajeva pogađaju žene između 20 i 24 godina, a postupno se smanjuju u kasnim 20-im, 30-im i 40-im godinama te ponovno rastu u pedesetima. Kao  razlog tome, stručnjaci navode činjenicu da u ranim 20-ima žene najčešće imaju povremene partnere  za seks, a brojna su prijašnja istraživanja otkrila kako je tako ženama puno teže postići orgazam. Kako žene stare, tako je vjerovatnije da su pronašle stalnog seksualnog partnera, s kojima im je ugodnije i koji zna o tome što ih uzbuđuje, što dovodi do boljih i češćih orgazama.

4. Bolni seks
 

O ovom problemu najviše su izvijestile žene u dobi između 16 i 19 godina, a bio je manje zastupljen među ženama u 30-im i 40-im godinama. Postotak se ponovno povećao među ženama u njihovim 50-ima, što je vjerovatno posljedica menopauze i hormonalnih promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.