LIFESTYLE

Četiri načina kako da riješite svađu prije odlaska u krevet

Korisni savjeti

(J. Be.)

25.11.2014

 

Prije nego prepucavanje preraste u veliku svađu, izađi iz sobe ili bilo koje druge prostorije u kojoj se on nalazi. U suzbijanju bijesa mogla bi pomoći i šoljica zelenog čaja. Neki problemi ne mogu se riješiti preko noći. No, nesporazumi itekako mogu i to prije nego odete u krevet te se okrenete svaki na svoju stranu. Donosimo vam 4 korisna savjeta.
 
1. Nakratko se distanciraj
 
Prije nego prepucavanje preraste u veliku svađu, izađi iz sobe ili bilo koje druge prostorije u kojoj se on nalazi. Ako možeš, izađi kratko na svjež zrak. Na taj način malo ćeš razbistriti glavu i slegnuti emocije, prije nego se vratiš i kažeš nešto što ćeš kasnije požaliti.
 
2. Popij zeleni čaj
 
U suzbijanju bijesa mogla bi pomoći i šiljica zelenog čaja. Kako prenosi NCBI, L-teanin u njemu ima dokazano smirujući efekat na tijelo. Prema jednom američkom istraživanju, slični efekat imat će i tamna čokolada.
 
3. Analiziraj situaciju
 
Ako ste već obavili prepirku, uzmi si malo više vremena da dobro razmisliš o svemu što ste si rekli. Topla kupka bit će najbolji izbor. Ovaj put nemoj se žuriti nazad u raspravu. Potrebno ti je vremena da shvatiš svoje osjećaje, a i njemu će ono dobro doći da slegne dojmove.
 
4. Smiri se
 
Nakon svega navedenog, vrijeme je da u miru razgovaraš sa svojim partnerom i da dođete do srži problema. Stručnjaci preporučuju "kolaborativni pristup", koji podrazumijeva da se ne dotičete toga ko je u pravu, a ko je u krivu. Umjesto toga, mirno mu reci s čime se slažeš, a s čime ne, te nastavite razgovor uz pokazivanje uzajamnog razumijevanja. Čak i ako ne dovršite cijeli razgovor prije spavanja, zaspat ćete u miru, a sutra će te sve lakše riješiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.