LIFESTYLE

Zamijenili im bebe u bolnici: Porodice sad traže 12 miliona eura odštete

Nevjerojatna priča počela prije dva desetljeća

(N. K.)

2.12.2014

Dvije djevojčice zamijenjene su u rodilištu u Francuskoj i odrasle su u pogrešnim porodicama. Dvadeset godina poslije, porodice traže 12 miliona eura odštete.

Nevjerojatna priča počela je prije dva desetljeća u rodilištu u Cannesu kad je Sophie Serrano rodila djevojčicu Manon. Djetašce je patilo od žutice i stavljeno je u inkubator na fototerapiju. Do nje je bila drugo novorođenče, Melanie, s istim problemom.
 
Medicinska sestra je po završetku terapije djevojčice vratila pogrešnim roditeljima.
 
Majke su osjetile da nešto nije u redu pa je gospođa Serrano ukazala bolničkom osoblju da njezina kći sada ima tamniju kožu. Objašnjeno joj je da se to dogodilo zbog učinka svjetiljki u inkubatoru.
 
S godinama su sumnje postajale izraženije. Manon Serrano često su u njezinu selu zadirkivali da je "poštareva kći" jer je potpuno drugačija od oca. Kad joj je bilo deset, otac je odlučio otići na test očinstva. Pokazalo se da joj nije biološki otac. A još je veći šok nastao kad se potvrdilo da joj Sophie Serrano nije ni biološka majka.
 
Istragom koja je slijedila potvrđeno je da njihova biološka kći živi u porodici udaljenoj 30 kilometara.

- Uništili su me, rekla je Manon Serrano za list Nice-Matin.

- Oduzeli su mi snove, moje nade, želje da imam djecu.
 
Dvije porodice su se sastale, ali su odlučile da neće pokušati ponovo zamijeniti djevojke kako bi živjele s biološkim roditeljima.

- Društvene, obrazovne i kulturne razlike (između dviju porodice) bile su prevelike i samo su pojačale bol, rekla je Sophie Serrano.
 
No, dogovorile su se da će tužiti kliniku u Cannesu, ali su spor izgubile zbog zastare. Sada građanskom tužbom traže odštetu od 12 miliona dolara, za svakog roditelja i djevojku po tri miliona. Tužile su kliniku, liječnike koji su nadgledali porod i medicinsku sestru, piše Hina.
 
Bolnica u Cannesu priznala je pogrešku, ali za nju krivi medicinsku sestru koja je tada imala problema s alkoholizmom. Odštetu nemaju namjeru platiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.