LIFESTYLE

Holanđanka traktorom stigla do Južnog pola

Prethodno je proputovala Evropu, Afriku i Antarktik

Autor:Fena

9.12.2014

Holandska pustolovka Manon Ossevoort stigla je danas traktorom do Južnog pola. Prethodno je njim prešla cijelu Evropu, Afriku te golemu ledenu antarktičku pustoš.

Razgovarajući satelitskim telefonom s Južnog pola, Ossevoort je izjavila kako joj je ispunjenje višegodišnjeg sna vrlo emotivan trenutak, te da je jako sretna.

Svoje je putovanje ta bivša pozorišna glumica počela je 2005. godine, a trebale su joj četiri godine da traktorom od svog sela u Holandiji stigne do Cape Towna na jugu Južne Afrike. No, ondje je zbog brojnih odgađanja propustila brod koji ju je trebao prevesti do posljednje etape putovanja.

Frustrirana, vratila se kući i počela raditi kao motivacijski govornik, pritom očajnički pokušavajući dočepati se još jedne prilike da dođe do Antarktika. Zahvaljujući sponzorima, to joj je i uspjelo, prenosi Hina.

Za posljednju etapu putovanja, od ruske baze Novo na Antarktiku do Južnog pola, koja je duga 2.500 kilometara, trebalo joj je 16 dana. Iako je cijelu Afriku proputovala sama, na Antarktiku je, s obzirom na nemilosrdne uvjete i vožnju po grubom, ledenom terenu, morala imati društvo francuskog mehaničara Nicolasa Bacheleta.

Povratak do ruske baze bit će brži i lakši jer će se vraćati po smrznutim traktorskim tragovima. Očekuje da će stići na vrijeme kako bi uhvatila avionske linije kojima će do Božića biti kući, gdje je čeka njeno desetomjesečno dijete.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.