LIFESTYLE

Šest razloga zbog kojih nećete dobiti posao, a koje vam niko neće otkriti

Imajte ih na umu

(A. Vr.)

9.12.2014

 

Koliko puta ste već sve to prošli? Entuzijastično se pripremili za još jedan razgovor za posao, proučili sve detalje vezane uz trvtku i način poslovanja, pročitali sve savjete stručnjaka, i opet ništa... Toliko željeni posao pred nosom vam je opet 'ukrao' netko drugi. U čemu griješite?

U crnoj brojci od više od 310.000 nezaposlenih i vi već neko vrijeme dajete svoj dio. Pratite svaki natječaj, pišete hrpetinu zamolbi, iz dana u dan ukrašavate svoj CV i iz dana u dan ostaje vam sve manje nade, prenosi net.hr.

I baš kad ste opet pronašli taj savršeni profesionalni izazov za vaše tijelo i um i, po vašem sudu, jako dobro odradili razgovor, posao vam je opet ''oteo'' neko drugi. U čemu je problem, pitate se... Što to radite toliko krivo??!

U nastavku donosimo šest razloga zbog kojih većina ljudi izgubi posao, a koje vam niko nikada neće priznati

Kada govorite ne zvučite kao idealan kandidat

Možda vam se ovo čini kao smiješna primjedba, ali način na koji govorite mnogo toga otkriva ispitivaču. Možda zvučite previše mlako ili previše agresivno za određenu poziciju, a to je nešto što će vas eliminirati u startu. Vježbajte intonaciju i način na koji govorite kod kuće naglas, jer iako ovo ne zvuči kao fer procjena, događa se pri svakom razgovoru za posao.

Čudno mirišite

Ne, tu se ne misli samo na to jeste li se prije razgovora otuširali. Možda ste na sebe nanijeli previše parfema, a to je nešto što ne smijete dopustiti. Nemojte da način na koji mirišite preuzme cijelu prostoriju i ''preraste'' vašu osobnost.

Prevište ste nestrpljivi

Jeste li na razgovor stigli 45 minuta ranije? Spremni ste odraditi pripravnički staž potpuno besplatno? Dobro je pokazati zainteresiranost i entuzijazam, no i tu postoji granica dobrog ukusa. Svoje oduševljenje kompanijom i traženom pozicijom radije pokažite primjerom dobre upućenosti u poslovanje tvrtke.

Previše ste arogantni

Nemojte krivo shvatiti, da, samopouzdanje je jedna od temeljnih vrijednosti koje na razgovoru morate pokazati. No, pazite da ne prenaglite. Granica se vrlo lako prijeđe. Svoje vještine i sposobnosti potkrijepite konkretnim primjerima. I ne zaboravite postavljati pitanja.

Jednostavno niste 'kliknuli'

Da, i to je najnormalnija pojava. Jednostavno se niste našli na istoj valnoj duljini s ispitivačem, donosno niste im sjeli, koliko god se trudili.

Niste bili kandidat kojeg su željeli

Kada se nađete u takvoj situaciji, pomirite se s njom. Nema toga što tu možete učiniti. Na ovu situaciju naići ćete mnogo puta. Kandidat je unaprijed izabran, a razgovori za posao moraju se obaviti zbog formalnosti. Zvuči poznato? Jednostavno niste bili kandidat kojeg su imali u planu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.