LIFESTYLE

Ima 29 godina, a izgleda kao 80-godišnjakinja

Kineskinji dijagnosticirana bolest brzog starenja

Redakcija

10.12.2014

Hu Juan (29) iz kineske provincije Henan rodila je sina 2003. godine, ali ubrzo nakon porođaja, doživjela je značajne fizičke promjene. Ovoj ženi dijagnosticirana je bolest cutix laxa, koja predstavlja poremećaj na vezivnom tkivu, pri čemu koža oboljelog postaje opuštena i neelastična.

Osobe s ovim poremećajem stare naglo, velikom brzinom, pa je tako i Juan došla u fazu da izgleda kao 80-godišnjakinja. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, prijavljeno je oko 200 slučajeva porodica u kojima se pojavilo ovo neobično oboljenje. Bolest je često uzrokovana mutacijama na genima koji su uključeni u formiranje i funkcioniranje elastičnih vlakana.

Ovo može predstavljati ozbiljan problem, jer se radi o osiguravanju snage i fleksibilnosti vezivnog tkiva, što je važno za cijeli organizam i tijelo. Mlada majka danas se izbjegava ogledati i pojavljivati u javnosti. Kaže da je se sin stidi i da su se izuzetno udaljili. Kineskinja se pokušala čak dva puta ubiti, ali ipak tvrdi da najveću podršku dobiva od svog muža.

Da bi se osjećala bolje i da bi joj se napokon vratilo samopouzdanje, ona je 30. novembra krenula na specijalne medicinske zahvate u Šangaju da bi joj uradili korektivne operacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.