VELIKA ZARADA Trgovci marihuanom imaju toliko novca da su osnovali svoju banku!

Imaju ogromnih problema s gotovinom

(A. Vr.)
10.12.2014 20:22

Vlasnici trgovina s marihuanom sedmično zarađuju desetke hiljade dolara. Često taj novac drže kod kuće ili u skladištima jer nemaju gdje s njim, a mnogi odlučuju angažirati i naoružane zaštitare da ga čuvaju.

Prodavači marihuane u Coloradu imaju problem s gotovinom; posao toliko dobro ide, i toliko zarađuju da nemaju gdje s novcem.

Naime, većina banaka odbija raditi s novcem od marihuane koja je legalna u Coloradu, ali je prodaja i dalje nelegalni biznis na državnom nivou. Ipak, čini se da je za industriju kanabisa pronađeno rješenje, piše Independent, a prenosi dnevnik.hr.

Naime, zakon je u ovom slučaju dozvolio osnivanje kreditne unije, Fourth Corner Credit Union. Razlikuje se od banke po tome što je riječ o neprofitnoj organizaciji koja je u vlasništvu članova, a cilj joj nije stvaranje profita već pružanje usluge. Iza Fourth Cornera stoji devet osnivača iz kanabis biznisa. No, oni će biti pod strogim financijskim nadzorom kako bi se vidjelo odlazi li novac prema narkokartelima i mafiji.

Fourth Corner će otvoriti svoja vrata proizvođačima i prodavačima marihuane te im je ponudila da će primiti njihov novac i omogućiti elektroničke transfere poput isplate plaća, plaćanje najma te kupovine.

A u njemu se, po svemu sudeći, vrti ogroman novac. Prema povjerljivim informacijama jedan trgovac marihuanom zaradi 500 hiljada dolara mjesečno. Dan Sullivan, zamjenik predsjednika tvrtke koja se bavi pružanjem zaštite trgovcima marihuanom prikupljajući i čuvajući njihov novac, kaže kako vlasnici takvih trgovina tjedno zarađuju desetke hiljada dolara. Često taj novac drže kod kuće ili u skladištima jer nemaju gdje s njim, a mnogi odlučuju angažirati i naoružane zaštitare da ga čuvaju.

Osnivači poručuju da će svatko ko ima interesa u industriji kanabisa biti dobrodošao u Fourth Corneru čija se organizacija neće razlikovati od drugih sličnih financijskih institucija. Ipak, još čekaju zeleno svjetlo za saradnju s drugim bankama.

NA VRH