LIFESTYLE

Prije 101 godinu ukradena "Mona Lisa" pronađena u Firenci

Slika legendarnog Leonarda da Vincija

Autor:Dž. Č.

12.12.2014

Prije 101 godinu, tačnije 1913., slika legendarnog Leonarda da Vincija "Mona Lisa" pronađena je u Firenci, dvije godine nakon što je ukradena iz pariškog muzeja Luvr ("Louvre").

Lopov, Vinćenco Peruđa je 21. avgusta 1911. ukrao ovu sliku iz Luvra i iznio je sakrivenu ispod mantila. Namjera mu je, kako je kazao, bila da Mona Lizu vrati "kući", u Italiju.

Poslije Francuske revolucije slika je premještena u Luvr. Napoleon Bonaparta ju je izložio u svojoj spavaćoj sobi. Poslije njegovog poraza, slika je vraćena u pariški muzej.

Kako pišu strani mediji, Vinćenco Peruđa je legendarno umjetničko djelo skrivao na zidu svoje sobe. Ova krađa je izazvala veliki skandal u Parizu, a francuska vlada je otpustila direktora muzeja. Na mjestu gde je bila izložena Mona Liza, muzej je izlagao djela inspirisana Leonardovim remek-djelom.

Peruđa je 1913. pokušao da proda Mona Lizu u Firenci. U pratećem pismu je naveo da namjerava da vrati ovu sliku u Italiju, a da za svoje troškove očekuje 500.000 lira naknade.

Vjeruje se da je Mona Lisa naslikana između 1503. i 1506. godine u Firenci i još uvijek je jedno od najmisterioznijih umjetničkih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.