LIFESTYLE

Nasljednika Rokfelera pojeli kanibali plemena Asmat

TAJNE Nakon 53 godine riješena jedna od najvećih misterija

Avaz.ba

28.12.2014

Majkl Rokfeler (Michael Rockefeller), rođen 1938. godine, peto dijete guvernera Njujorka i kasnijeg američkog potpredsjednika Nelsona Rokfelera, nestao je 1961., dok je proučavao pleme Asmat.

Tražio spas

Majkl, pripadnik četvrte generacije porodice osnivača "Standard Oila", u jednom trenutku najveće svjetske naftne kompanije, nije se upustio u poslovne izazove. Na Univerzitetu Harvard diplomirao je historiju i ekonomiju, zatim je 1960. proveo pola godine u američkoj vojsci, da bi se potom priključio istraživanjima autohtonih naroda u Novoj Gvineji.

Za oko su mu zapeli pripadnici plemena Asmat pa je odlučio otići u novu ekspediciju da bi ih dodatno proučio. 

I onda je uslijedio dan koji je godinama ostao misterija. Naime, 17. novembra 1961. kanu dug 12 metara u kojem je bio Majkl prevrnuo se. Dvojica lokalnih vodiča su otplivala po pomoć, ali ona nije dolazila pa je ujutro 19. novembra Majkl rekao svom holandskom pratitelju da će pokušati otplivati do obale i otad ga više niko nije vidio. 

Bio ranjen

Dugo se smatralo da se utopio, ali tijelo nikad nije pronađeno, što je poticalo misteriju. Međutim, prije godinu je u magazinu "Smithsonian" objavljena teza da je mladi Rokfeler uspio doplivati do obale, ali su ga ondje dočekali Asmati, kanibali, koji su ga pojeli. 

majkl-rokfeler1

Ljutiti Asmati su Rokfelera još u vodi ranili kopljem među rebra, zarobili ga, mučili, odrezali mu glavu i potom ga pojeli i zato njegovo tijelo nikad nije pronađeno.

Uskoro dokumentarni film 

U februaru će se pojaviti dokumentarni film "Potraga za Majklom Rokfelerom", u kojem se ta teza dodatno potvrđuje zahvaljujući nizu podataka koje su autori, koji su krenuli njegovim putem, uspjeli pronaći, uključujući i filmske zapise nekih ranijih istraživača koji su bili izgubljeni.
Osim toga, film sadrži i izjavu svjedoka koji tvrdi da je vidio Rokfelera živog i u zarobljeništvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.