LIFESTYLE

Kadrić: Silovali su me i prebijali, htio sam se ubiti!

ISPOVIJEST Preživio 12 godina užasa u dječijim domovima u Hrvatskoj

Redakcija

29.12.2014

Sanjin Kadrić (36), porodični čovjek iz Karlovca, uspio je preživjeti 12 godina po dječijim domovima u Hrvatskoj u kojima je trpio fizičko i psihičko zlostavljanje. Od svojih 36 godina 22 godine je proveo po raznim odgojnim ustanovama i zatvorima.

Bježao iz doma

- Tamo su me silovali, bio sam rob starijima, premlaćivali su me, a zbog svega sam se u nekoliko navrata pokušao i ubiti. Tamo sam postao kriminalac i ovisnik - mirnim glasom priča Kadrić.

O svojim patnjama nikada nije pričao supruzi niti bilo kome. Međutim, nakon što je u jednom listu pročitao ispovijest mladića koji je doživio sudbinu sličnu njemu, odlučio je javno progovoriti.

- Imao sam 10 godina kada sam završio u domu na nezbrinutu djecu u Nazorovoj u Karlovcu. Pošto sam bio boležljiv, preselili su me na Cres. Tu je krenulo po zlu. Tu me silovao Siniša Adamić, dječak iz doma. Tjerao me da ga zadovoljavam i oralno. Tada nisam mogao znati da će mi to biti tek prvo u moru takvih odvratnih iskustava. Na Cresu sam se odao kriminalu, uglavnom sam bježao iz doma i krao - prisjeća se Kadrić.

Redovne batine

Nakon Cresa vratili su ga u Karlovac, u Dom za odgoj djece i mladeži, gdje se opet brzo ogrezao u kriminal. Premješten je u Turopolj, gdje se nekoliko puta pokušao ubiti.

- Ujutro se budimo i odmah mi prilazi neko od jačih i traži da mu napravim krevet. Ako se usprotivim, dobijem batine. Jednog sam u nekoliko navrata morao oralno zadovoljavati, samo da me ne siluje ili da ne dobijem batine - govori Kadrić.

Ništa bolji nisu bili ni čuvari koji su ih, prisjeća se Sanjin, redovno prebijali.

- Lupali su nam glavu o ormar, a kada se u bolovima srušimo na pod, te ormare bi bacali na nas.

Sada je u sretnom braku, a prošlost je ostavio iza sebe.

Žrtva iživljavanja

Jednom smo nekoliko mojih drugara i ja poskidali metalne alkice sa zavjesa i progutali.  Završili smo na operaciji. Uza sve ljekarsko osoblje i stražare jedan Tomislav Čokešić silovao me na bolničkom krevetu. Kada je izašao iz Turopolja, ubio se. Sada ga ne osuđujem, siguran sam da je i on bio žrtva nečijeg iživljavanja - kaže Sanjin.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.